Het college heeft een veel kleiner en duurzamer stadhuis voorgesteld aan de raad, een ingrijpende metamorfose voor Stadhuis Zoetermeer.
Jaarlijks kost de huisvesting van de gemeentelijke organisatie in het stadhuis zo’n 4,4 miljoen euro. Dat bedrag loopt de komende jaren alleen maar op door noodzakelijk groot onderhoud aan het gebouw. Daarnaast neemt het aantal ambtenaren op het stadhuis verder af en werken steeds meer medewerkers flexibel, zonder vaste werkplek. In opdracht van de raad zijn twee varianten uitgewerkt voor verkleining van de huisvesting, inclusief renovatie. Daarbij was de voorwaarde dat de jaarlijkse huisvestingskosten fors lager moesten worden.
Als het aan het college ligt gebruikt de gemeente vanaf 2017 alleen nog de gebouwdelen Stadhuisplein en vijf verdiepingen aan het Zuidwaarts. De raadszaal en publieksplein worden verplaatst naar de bibliotheek.
Wethouder Taco Kuiper (Wonen en Vastgoed): “Met deze ingrepen wordt het stadhuis veel aantrekkelijker en past het gebouw beter bij de ambitie die het college met de binnenstad heeft. Bovendien is deze variant de goedkoopste: hij levert de meeste kostenbesparing op.”
Het bouwdeel aan de Markt en verdiepingen zes tot en met vijftien van het Zuidwaarts (de toren) worden afgestoten. Marktpartijen kunnen deze bouwdelen via sloop-nieuwbouw of renovatie ombouwen tot bijvoorbeeld (jongeren)woningen. Het stadhuis wordt daarmee bijna de helft kleiner in oppervlakte. Op het Stadhuisplein zou zo meer ruimte komen voor horeca, waar volgens wethouder Kuiper een ernstig tekort aan is.
Uit onderzoek blijkt dat bij de variant die het college kiest, jaarlijks omstreeks 600.000 per jaar wordt bespaard op huisvesting. De totale renovatie gaat 20 miljoen euro kosten.
De raad heeft als voorwaarde aan het college meegegeven te laten zien welke investeringen er extra nodig zijn voor het behalen van energielabel A voor het stadhuis. Om dit te behalen is onder meer LED-verlichting en warmtekoudeopslag nodig. De warmtekoudeopslag levert weliswaar het energielabel A op, maar kost financieel gezien meer dan dat deze aan besparingen oplevert. Daarmee lijkt dat een onrendabele investering, en kiest het college er vooralsnog voor alleen extra geld uit te trekken voor meer LED-verlichting. Daardoor wordt het energielabel B behaald.
Als de raad akkoord gaat, volgt de samenspraak over ontwerp van het stadhuis en de dienstverlening. Zowel gebruikers van het gebouw, direct omwonenden, winkeliers en vastgoedeigenaren in het Stadshart als andere belangstellenden worden hierbij betrokken.