U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: de Niemeyerruimte in Noordhove.

082

 

Foto: Johan Verstrate

 

Oscar-niemeyerDe Braziliaanse architect Oscar Niemeyer is woensdag 5 december op 104 jarige leeftijd overleden. De architect heeft al jaren een eigen straat in Zoetermeer: De Niemeyerruimte in Noordhove.

Het werk van Niemeyer staat bekend om vloeiende lijnen en moderne futuristische gebouwen, met gebruik van veel glas en wit beton.

Niemeyer maakte veel ontwerpen voor gebouwen in Braziliƫ, zoals de rooms-katholieke kathedraal van Brasilia. Ook ontwierp de Braziliaan het secretariaat van de Verenigde Naties in New York en het hoofdkantoor van de Communistische Partij in Parijs.

De op 15 december 1907 geboren Niemeyer geldt als pionier van de Oscar-niemeyer-104moderne architectuur. In de jaren 40, 50 en 60 maakte hij opzienbarende gebouwen, die soms meer op enorme beeldhouwwerken leken. Zijn belangrijkste leermeester was de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier, een functionalist. Tijdens de militaire dictatuur van 1964 tot 1985 in Braziliƫ woonde de communist Niemeyer in Parijs, van daaruit gaf hij leiding aan bouwprojecten over de hele wereld.

Niemeyer bleef tot op hoge leeftijd zeer actief en productief, zo ontwierp hij het MAC (museum voor moderne kunst) in Rio de Janeiro toen hij al 89 was.

De gezondheid van de bejaarde architect was al langer verslechterd, hij verbleef vanaf begin november in het ziekenhuis vanwege complicaties bij een verkoudheid.

{phocamaps view=map|id=1}

Bekijk hier de documentaire van Een Vandaag:

sitestat

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

-advertenties-

-goede doel-