Het Stadsmuseum Zoetermeer heeft het Fonds1818 om een aanzienlijke eenmalige donatie gevraagd om de sterk verouderdere Vaste Presentatie over de geschiedenis van Zoetermeer op korte termijn te kunnen vernieuwen. De genoemde proefopstelling loopt vooruit op een bescheiden uitbouw en renovatieplan op eigen locatie, waarover in November 2014 tijdens het Najaarsdebat van de gemeente Zoetermeer een besluit gaat vallen.
Deze nieuwe encyclopedische opstelling gaat uit van de 26 letters van het alfabet. Iedere letter staat voor een thema, dat in een esthetische opstelling wordt uitgewerkt met voorwerpen uit de collectie van het Stadsmuseum Zoetermeer. Niet alle letters/thema’s kunnen op korte termijn in de Proefopstelling worden gebruikt, wegens gebrek aan ruimte. In eerste instantie zullen 8 thema’s worden uitgewerkt, waarna aan bewoners wordt gevraagd om een reactie te geven. Het is de bedoeling dat het een regelmatig wisselende verrassende presentatie wordt, waar ook ruimte is voor de actualiteit. De input van bezoekers is hierbij belangrijk. Het Stadsmuseum Zoetermeer hoopt dat het in de gelegenheid wordt gesteld om alle 26 thema’s – met input van Zoetermeerse inwoners – in een nieuwe uitbouw te kunnen presenteren.
In de Proefopstelling kan de bezoeker het belang van lokaal erfgoed – binnen een nationale context –ervaren. De nieuwe stad Zoetermeer heeft uiteindelijk een lange geschiedenis, een geschiedenis die is verweven met de Nederlandse geschiedenis en die derhalve een belangwekkende bijdrage levert aan het geheel.
Tot op heden heeft het Stadsmuseum Zoetermeer slechts een klein deel van zijn verzameling getoond in een verouderde Vaste Presentatie. Het idee achter de Proefopstelling is om veel meer iconische collectieonderdelen te kunnen tonen. Het mooie van het Schatkamer-concept is dat de voorwerpen in samenhang met elkaar getoond kunnen worden. Bij het thema ‘Keuken’ past bijvoorbeeld zowel een kogelpot uit de 12de eeuw als een Tomado afdruiprek uit de jaren vijftig.
Met deze Proefopstelling wil het Stadsmuseum Zoetermeer bovenal tonen dat het een belangrijke functie heeft om erfgoed te bewaren, waarmee het zich onderscheidt van andere culturele instellingen in de stad. Het museum is de Schatkamer en het geheugen van de Stad. Het beheren en tentoonstellen van voorwerpen en de bijbehorende verhalen is een kerntaak met een grote maatschappelijke betekenis. De voorwerpen die musea bewaren, of ze nu een lokale, regionale, nationale of internationale betekenis hebben, zijn belangrijk voor ons allemaal. Ze geven uitdrukking aan een gedeelde geschiedenis en aan onze identiteit.
‘De Schatkamer van het Stadsmuseum Zoetermeer’ biedt bovendien legio aanknopingspunten voor educatieve programma’s over omgevingsgeschiedenis, en haakt in op onderwerpen uit het les-curriculum voor zowel het Basis als het Voortgezet Onderwijs.
Het museum zal wegens de opbouwwerkzaamheden van 9 november t/m 28 november gesloten zijn voor publiek. Vanaf 29 november is ‘de Schatkamer van Stadsmuseum Zoetermeer’ te bewonderen!