MUNA (Model United Nations Alfrink)bestaat tien jaar en die tiende editie wordt internationaler dan ooit: In de week van 16 tot 20 februari komen 350 scholieren, waarvan bijna de helft uit het buitenland, naar het Alfrink College om deel te nemen aan dit project. Ze zullen daarbij discussiëren over zaken die de hele wereld bezig houdt. Er zullen studenten aanwezig zijn uit China, Duitsland, Engeland, Frankrijk, India, Spanje en Zweden. 130 Alfrink gezinnen openen volgende week dan ook hun deuren als gastgezin.
Voorafgaande aan de Muna-week zal een delegatie van 23 leerlingen en 3 leraren van een school uit China het Alfrink bezoeken. Sinds 2013 onderhoudt het Alfrink College vriendschappelijke banden met RDFZ Xishan, een school in Beijing van zo’n 900 leerlingen. Drie van die leerlingen zullen langer in Nederland blijven om aan MUNA deel te nemen.
Op dinsdag 17 februari is de start van MUNA. In de ochtend bezoeken de Alfrink leerlingen met hun buitenlandse gasten Den Haag, waar ze zullen spreken met Nederlandse diplomaten bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en met Nederlandse mariniers in het Humanity House die vertellen over hun ervaringen op VN missies in Afghanistan en Soedan. Bijzonder zal de ontmoeting ook zijn bij de mensenrechtenorganisatie Justice and Peace, waar de leerlingen zullen spreken met twee mensenrechtenverdedigers uit Congo en Mali die vanwege hun werk moesten vluchten naar Nederland. Sylvestre Bwira zal uit Congo spreken over zijn project in Congo om voormalig kindsoldaten te helpen weer een plek te vinden in de maatschappij. De Malinese rechter zal spreken over zijn strijd voor rechtvaardigheid in Mali, waar Nederland door haar bijdrage aan de VN missie in Mali op dit moment nauw bij betrokken is.
Dinsdagmiddag vindt vervolgens de openingsceremonie plaats op het Alfrink College. Gastspreker zal Dheera Sujan zijn, een Indiase documentairemaakster, met een jarenlange ervaring als reporter voor Radio Netherlands Worldwide. Dheera Sujan zal onder meer spreken over haar betrokkenheid bij het Goede Doel dat het Alfrink College dit jaar heeft gekozen: een onderwijsproject in India van Street Survivors India. In de dagen die volgen zullen de leerlingen met elkaar in debat gaan
Mooie bijzonderheid bij dit tweede lustrum is dat het Model United Nations Alfrink (MUNA) project door een jury is verkozen als één van de twee genomineerden voor de Orange Carpet Award in de categorie voortgezet onderwijs.
Het Europees Platform- Nuffic reikt deze prijs uit aan ‘bijzondere initiatieven op het gebied van internationalisering in het onderwijs’. Op het EP-Nuffic jaarcongres op 12 maart wordt de uiteindelijke winnaar gekozen.
In het juryrapport kreeg het Alfrink College lof voor de organisatie: “‘het is binnen de school een platform geworden voor allerlei vormen van onderwijsvernieuwing, internationalisering, leerlingenparticipatie en vreemdentalenonderwijs”.