Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, en het CKC Digital Art Lab in Zoetermeer hebben het idee ontwikkeld om 3D prints te ontwerpen ten behoeve van de revalidatie van slechtziende kinderen.
Renate Boeters van Visio in Den Haag werkt dagelijks met slechtziende jonge cliënten en kan precies vertellen waar behoefte aan is. “Slechtziende kinderen hebben visuele prikkels nodig. Eenvoudige objecten met een lichtje erin kunnen al zorgen voor een grote stimulans. Een voorbeeld hiervan is een 3D-print in transparant plastic, waar een LED-lampje in is verwerkt. Ook zwart-wit speelgoed met hoog contrast doet het goed bij deze kinderen.” Het Digital Art Lab verkent met een kleine productiegroep de mogelijkheden met de Ultimaker 3D-printer en maakt een aantal objecten voor Visio.
Modellen printen
Het Digital Art Lab heeft de expertise om 3D te modelleren en te ontwerpen voor een specifieke doelgroep. In februari en maart brainstormen de deelnemers over de ideeën, het uitwerken van schetsen en het vertalen naar een 3D model op de computer. Deze modellen worden geprint en ter evaluatie aangeboden aan de professionals van Visio. De beste ideeën komen in aanmerking om gebruikt te worden tijdens de revalidatie van slechtziende kinderen en kunnen ingezet worden tijdens zogenaamde ‘kijktrainingen’. Bij een kijktraining leert het kind met een visuele beperking optimaal te kijken. Bijvoorbeeld door de omgeving volgens een bepaalde strategie te scannen. Om dit te stimuleren wordt onder meer speelgoed ingezet.
Leren van en met elkaar
De jongeren van het Digital Art Lab beschikken over de juiste expertise en kennis, onder andere verkregen tijdens de inloopsessies van het wekelijkse Open Lab. Door te leren van én met elkaar kunnen ze de verkregen kennis nu toepassen om andere kinderen te helpen. Dit resulteert in een mooi en maatschappelijk betrokken project. Elke woensdagmiddag komen de deelnemers bij CKC & partners samen in het Digital Art Lab tussen 15.30 en 17.30 uur. Geïnteresseerden zijn voor inspiratie uiteraard welkom.