Aan de Hitchcockstrook is begonnen met de kap van 56 populieren, de bomen veroorzaakten al geruime tijd overlast en waren aan het einde van hun levensduur gekomen. Er moeten volgens de vergunning minimaal 35 bomen worden teruggeplant.
De meerderheid van de bewoners van de Hitchcockstrook heeft geen bezwaar tegen het vervangen van de bomen, maar heeft wel nadrukkelijk de wens dat er géén populieren worden teruggeplant. Populieren zijn volgens de bewoners niet geschikt om dicht bij huizen te worden geplant, van dit type boom is namelijk bekend dat er zomaar takken af kunnen vallen (ook als het niet hard waait).
De fracties van Zó! Zoetermeer, VVD, D66 en het CDA hebben met spoed schriftelijke vragen gesteld aan het college. Zij willen met het college van gedachten wisselen over een ander soort bomen die ook in de toekomst kleiner blijft.
Indiener namens de VVD is Jan Willem Schotel: "Mensen vinden het belangrijk hoe het groen in hun straat er uit ziet. Je moet hun wensen heel serieus nemen."
Indiener namens D66 is Willem Bos: "Ons bomenbeleid is soms te knellend. Dat er geen echte keuze voor bewoners is. Het is goed de regels nog eens tegen het licht te houden."
Indiener namens het CDA is Klaasjan de Jong: "Ik krijg kromme tenen als ik naar de vervanging van bomen aan de Hitchcocksingel kijk. Waarom is het voor het gemeentebestuur zo moeilijk om mensen serieus te nemen? Bewoners mogen van een college dat hoog opgeeft van samenspraak toch minstens verwachten dat er naar ze geluisterd wordt. Laten we daarbij niet vergeten dat regels er zijn om de mensen te dienen en niet andersom."
Indiener namens Zó! is Marijke van der Meer: "De Zoetermeerders willen allemaal een groene stad, maar Zó! krijgt heel veel signalen dat het beleid nu te rigide is en dat er te weinig ruimte is voor overleg en communicatie met de omwonenden. Wij denken dat het mogelijk is om de stad mooi groen te houden op een manier waarbij het ook voor de direct omwonenden prettig is. Op de een of andere manier is in het overlegtraject met de Hitchcockstrook het een en ander mis gegaan, maar gelukkig zijn we er nog net op tijd bij. Het zou geweldig zijn als er straks een mooie rij bomen komt die de omwonenden ook prachtig vinden!"
De gemeente heeft in april 2014 een bewonersbijeenkomst gehouden waarbij alle bewoners hun wensen konden aangeven voor de nieuwe situatie. Uit de reacties bleek dat de meeste bewoners willen dat de windsingel zo snel mogelijk wordt vervangen. Ook willen de meeste bewoners vanwege schaduw en veiligheid graag laag blijvende bomen terug. Aan de andere kant is er de cultuurhistorische waarde van de windsingel. Daarom wil de gemeente graag dat één van de oorspronkelijke boomsoorten terugkomt, zoals de populier of de els. Bovendien speelt ook de diversiteit van bomen in de wijk een rol. Dit, samen met de voorkeur van de bewoners, heeft de keuze van de gemeente bepaald voor de populier als nieuwe boomsoort, maar deze populieren bij de woningen laag te houden.
Foto’s: Johan Verstrate