Goutier 01Afgelopen vrijdag reikte Burgemeester Aptroot het mobilisatie-oorlogskruis uit aan Ferry Goutier, in nagedachtenis van zijn vader Willem Adrianus Goutier, in het bijzijn van familieleden en vrienden.

GoutierDe minister van Defensie heeft deze onderscheiding postuum toegekend.

Het mobilisatie-oorlogskruis is een onderscheiding die - onder bepaalde omstandigheden - wordt toegekend aan oud-militairen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden waren.

Willem Adrianus Goutier diende bij het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) als opperwachtmeester instructeur bij de cavalerie. Willem Adrianus (Wim) is in Den Haag op 16 februari 1904 geboren als vijfde in het gezin. Op achttienjarige leeftijd werd Wim opgeroepen voor militaire dienstplicht en gedurende die tijd tekende hij bij voor de cavalerie, want hij wilde graag werken met paarden.

Op zijn 21ste werd Goutier bevorderd tot sergeant en zijn eenheid verscheepte naar het voormalig Nederlands-Indië. Na een trainingsperiode in Batavia werd hij overgebracht naar de militaire basis in Salatiga, gelegen in het midden van Java. Daar ontmoet hij bij een nieuwjaarsfeest zijn toekomstige vrouw Juliana Niks en ze trouwen op 24 december 1930. Zij krijgen vijf zonen.

Na de capitulatie van het KNIL in Bandung, Indonesië op 8 maart 1942 werd Goutier door de Japanners gevangen genomen. Van daaruit werd hij overgebracht naar ‘Hotel Bellevue’ in Tjilatjap, waar hij en zijn kameraden ongeveer twee maanden bleven voordat zij worden overgedragen aan het mannenkamp Java II.

Begin 1943 werden deze krijgsgevangenen overgebracht per goederentrein naar Batavia, het huidige Jakarta. Vervolgens werd Goutier naar een werkkamp in Tarsao, Thailand gebracht. Hier moest hij onder erbarmelijke omstandigheden - ondervoeding, hitte, lange werkdagen en mishandeling - dwangarbeid verrichten aan de beruchte Birma-Siam spoorweglijn. Willem Adrianus Goutier bezweek aan de ontberingen en werd op 11 april 1943 opgenomen in het veldhospitaal. Op 31 juli 1943 overleed hij ten gevolge van ondervoeding, uitputting en dysenterie.

Goutier 02 Goutier 03

Nu, tweeënzeventig jaar na zijn overlijden is zijn familie erkentelijk dat Willem Adrianus Goutier alsnog het mobilistatie-oorlogskruis postuum toegekend is, mede dankzij de inzet van Jacques Zeno Brijl, luitenant-kolonel b.d. van de Koninklijke Landmacht.

 

Foto's: Patricia Munster, patriciareports.com

 

-advertenties-

-goede doel-