politie waakzaam dienstbDe criminaliteitscijfers van het afgelopen jaar laten zien dat de opvallende daling van de High Impact Crimes-delicten (Overvallen, Straatroven en woninginbraken) ten opzichte van het jaar 2013 zich voortzet. Dit blijkt uit de criminaliteitscijfers van Zoetermeer over het jaar 2014.

Het totaal aantal misdrijven (Wetboek van Strafrecht) daalde in 2014 met 12,1%; De high impact crimes dalen nog meer, namelijk met 20%. Uitschieters zijn straatroof met een daling van 37,5% en woninginbraak met een daling van 27,4%.

Ook geweld laat een daling zien van 12,7%; bedreiging daalt met 16,3% en mishandeling met 10,5%. Van de prioritaire delicten steeg het afgelopen jaar alleen overval fors met 62,5% (van 8 naar 13). Diefstal zonder geweld daalde met 13,3%. Diefstal uit/vanaf auto verminderde met bijna 26%. Vernieling nam af met bijna 19%. Opvallend was de diefstal van fiets, die steeg met bijna 16%. Gemeente en politie zetten meer in op dit delict en door het jaar heen neemt de stijging af.

 

Focus op hot crimes, hot shots en hot groups

De aansprekende resultaten zijn het resultaat van de integrale probleemgerichte aanpak van hotspots en de succesvolle aanpak van problematische jeugdgroepen (hot groups). Deze aanpak richt zich op drie belangrijke pijlers; hot crimes, hot shots en hot groups. Om Zoetermeer veiliger te maken is een brede analyse gemaakt van deze drie belangrijke elementen. Belangrijk hierbij is een goede omgevingsanalyse en toezicht door de gemeente op die locaties waar de criminaliteit het hoogst is en een politie die specifiek op die locaties (hotspots) surveilleert. Als het dan gebeurt is de politie, die toch al in de buurt surveilleert, snel ter plaatse en dat vergroot de heterdaadkracht. Een belangrijk onderdeel van deze manier van werken is versterking van de heterdaadkracht vanuit de meldkamer.

 

Burgerparticipatie

Actieve en betrokken burgers dragen hun verantwoordelijkheid bij het veiliger maken van de samenleving en de politie investeert om die actieve burger blijvend aan zich te binden. Belangrijk motto daarbij is; Wij gaan je helpen." Samenwerken met bewoners is cruciaal bij de aanpak van criminaliteit. Zij zijn de belangrijkste partner. Het is daarom zaak om hen blijvend actief te betrekken bij veiligheid. Bewoners moeten zich ook verantwoordelijk voelen voor hun buurt.

Het opsporen van daders van misdrijven blijkt in de praktijk in sterke mate afhankelijk van heterdaad aanhoudingen, voornamelijk op initiatief van burgers. Gemiddeld is zestig procent van alle aanhoudingen te danken aan tips van getuigen. Negen van de tien Nederlanders kent het nummer 112, maar velen weten nog niet dat dit nummer ook is om te bellen als iemand bijvoorbeeld getuige is van een inbraak. De politie roept dan ook op om in die gevallen waarin sprake is van een heterdaadsituatie direct de politie te bellen via 112.

Bron: Politie.nl

-advertenties-

-goede doel-