Gestoldgeluk 2Een krokodil, een koeienbel, een Vietnamees woordenboek uit 1967, een sneeuwbol, een koelkastmagneet en een schetsboek: slechts een kleine greep uit de souvenirs die al zijn ingeleverd bij het Stadsmuseum voor de tentoonstelling ‘Gestold geluk. Stadssouvenirs en hun verhaal’. De tentoonstelling belooft spectaculair te worden en zal de geschiedenis en actualiteit van het reissouvenir spraakmakend in beeld brengen.

 

Conservator Marjonne Kube: “Mensen zijn zo langzamerhand weer terug van vakantie en het ‘gewone leven’ begint weer. Om het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden, neemt men vaak iets mee van de reisbestemming. Deze souvenirs helpen ons de herinneringen vast te houden en laten aan anderen zien ‘Kijk, hier ben ik geweest!’. Het Stadsmuseum is op zoek naar deze reissouvenirs en meer in het bijzonder naar het verhaal dat eraan kleeft. We hebben al heel veel leuke dingen binnengekregen, maar we zijn op zoek naar meer! De leukste inzending krijgt een retourtje Parijs met de Thalys van het museum.”

Gestold geluk

Sneeuwbalsouvenir persVoor de tentoonstelling ‘Gestold geluk. Stadssouvenirs en hun verhaal’ (14 november 2015 – 8 mei 2016) is het Stadsmuseum Zoetermeer op zoek naar reissouvenirs uit steden. De souvenirs worden tentoongesteld tussen vele andere oude en nieuwe souvenirs. Na afloop van de tentoonstelling krijgt men het souvenir weer terug. De souvenirs kunnen t/m 15 september op dinsdags t/m vrijdags van 10.00 – 16.00 uur en zaterdags en zondags van 13.00 – 17.00 uur naar het museum gebracht worden om ze uit te lenen. Aan souvenirs is altijd een persoonlijk en vaak betoverend verhaal verbonden. En daarom vraagt het museum aan de inbrengers om hun persoonlijke herinnering, hun persoonlijke verhaal bij het souvenir in te leveren.

De inbrenger van het meest bijzondere stadssouvenir wordt beloond met twee retourtjes Parijs met de Thalys.

Stadssouvenirs

Mensen reizen (meer dan ooit) en willen graag een herinnering aan reis- en vakantiebestemmingen. Niet alleen maken we vakantiekiekjes sinds de uitvinding van de handcamera (tegenwoordig meestal met de smartphone), maar sturen we de thuisblijvers ook leuke prentbriefkaarten die bezienswaardigheden in beeld brengen en kopen we als blijvende herinnering aan die plek een souvenir. Ondanks de digitalisering is het tastbare souvenir nog steeds ongekend populair.

Het souvenir combineert geluk én melancholie: het roept de herinnering op aan de aanschaf, maar roept tegelijkertijd ‘het is voorbij’. De ingebrachte souvenirs zullen in de tentoonstelling in een bredere cultuurhistorische context geplaatst worden onder gastcuratorschap van dr. André Koch, designhistoricus en liefhebber van souvenirs. Iedere maand wordt een bijzonder souvenir op de Facebookpagina van het museum uitgelicht. Ook wordt er een wedstrijd uitgeschreven: Ontwerp het mooiste souvenir van Zoetermeer.

-advertenties-

-goede doel-