Je recht niet gekregen? Vragen over juridische zaken? De Rechtswinkel Zoetermeer staat mensen bij met allerlei juridische vragen en problemen. Elke maand plaatsen we op Zoetermeer Actief een column van de Rechtswinkel, deze week over ontslag tijdens ziekte.
Een aantal weken terug was er bij ons in de rechtswinkel een bezoeker met een burn-out. Al meer dan een jaar probeert de bezoeker de burn-out te boven te komen en stapje voor stapje weer aan het werk te gaan. Dit lukte nauwelijks tot frustratie van de bezoeker en zijn werkgever. Werkgever had onze bezoeker verteld graag het dienstverband te willen stoppen. Onze bezoeker wil dit eigenlijk ook wel maar vraagt zich af waar hij goed aan doet.
Beschermd tegen ontslag tijdens ziekte
Het is belangrijk om te weten dat als je ziek bent de werkgever twee jaar loon moet doorbetalen tot het einde van het dienstverband. Ook is de werkgever verplicht zich in te zetten voor reïntegratie. De werknemer moet de mogelijkheid krijgen langzaam aan weer te werken of bijvoorbeeld in een andere functie tijdelijk te komen werken. Als werkgever dit niet doet kan het UWV beslissen dat de werkgever maximaal drie jaar loon moet doorbetalen. Gedurende al die tijd mag werkgever de werknemer niet ontslaan. Dit hebben wij de bezoeker uiteraard direct verteld.
Pas op met meewerken aan een beëindiging!
Het is bij wet niet verboden om als werknemer zelf op te zeggen of een beëindigingsovereenkomst te sluiten met werkgever. Allebei raden wij sterk af omdat je dan niet kan terugvallen op een WW- of Ziektewetuitkering. De bezoeker kan dus alleen meewerken aan een beëindiging van het dienstverband als hij zeker weet dat hij weer beter is.
Recht op een vergoeding
Als een werknemer na 2 jaar nog niet beter is en het UWV niet heeft bepaald dat de werkgever langer loon moet betalen, dan verandert de zaak. De werknemer kan vanaf dat moment waarschijnlijk wel meewerken aan een beëindiging. Hij heeft dan ook recht op een geldbedrag: de transitievergoeding.
Ons advies
We adviseren de bezoeker om tegen werkgever te zeggen dat hij nu niet mee kan werken aan een beëindiging van het dienstverband. Als hij beter is, kunnen werkgever en werknemer het er nogmaals over hebben. Als werknemer niet beter wordt dan kan hij meewerken aan een beëindiging, na twee jaar ziekte en als het UWV niet heeft bepaald dat de werkgever langer loon moet betalen. Het is belangrijk om een beëindigingsovereenkomst voor tekenen altijd controleren door een arbeidsrecht jurist. De bezoeker kan rond die tijd natuurlijk ook nog een keer bij de rechtswinkel terugkomen.
Heeft u vragen over ontslag tijdens ziekte? Kom dan naar het spreekuur van de Rechtswinkel Zoetermeer. Wij proberen u dan verder te helpen met een gratis juridisch advies.
Het spreekuur is wekelijks op vrijdagavond in het Stadhuis-Forum vanaf 19:30 uur. U kunt binnenlopen tot 20:00 uur. De rechtswinkel sluit als iedereen is geholpen. In verband met de coronacrisis kan het zijn dat de rechtswinkel nog niet geopend is, u kunt dit nagaan op de website van de rechtswinkel: Rechtswinkel Zoetermeer.
De Rechtswinkel Zoetermeer geeft eerste hulp bij juridische vragen en problemen. De rechtswinkeliers zijn afgestudeerde juristen, zij werken vrijwillig bij de rechtswinkel. Zij kunnen advies geven en praktische tips, maar voeren geen procedures.
Geschreven door: Mireille Bosman, Rechtswinkel Zoetermeer