Terugkeren naar je oude middelbare school. Door de lokalen lopen waar je Duits, muziek en scheikunde kreeg. Herinneringen ophalen aan je oud-leraren en klasgenoten. Dat deed een groep oud-leerlingen gisteren op het Erasmuscollege tijdens Open Monumentendag.

Een rondleiding door het Erasmus College was een van de activiteiten die op zaterdag 12 september tijdens Open Monumentendag werd georganiseerd. Het thema van dit jaar was Leermonument. Er werd uitgebreid aandacht besteed aan het onderwijs uit het heden en verleden en aan de schoolgebouwen waarin het onderwijs wordt en werd gegeven.

Erasmus CollegeHet Erasmus College werd in 1972-1976 gebouwd, naar het ontwerp van de architecten Van den Broek en Bakema, en was een van de eerste scholen die gebouwd werd nadat Zoetermeer in 1962 was aangewezen als groeikern. Op het Erasmus wordt Daltononderwijs gegeven. Dat houdt in dat de nadruk ligt bij (keuze)vrijheid en verantwoordelijkheid, samenwerken, effectiviteit, zelfstandigheid en reflectie. Tijdens de rondleiding werd er onder andere stilgestaan bij de constructie en de vormgeving van het gebouw, dat de kantoren van de conrectoren door het hele gebouw verspreid zijn zodat de leerlingen er makkelijk kunnen binnenlopen en er werden lokalen, studieruimtes, de bibliotheek en de aula bekeken. Onderweg haalden de oud-leerlingen herinneringen op en werd er opgemerkt hoe het gebouw in de loop van de tijd is veranderd. De verdwenen nissen waar vroeger werd geblokt, gangen die studieruimtes zijn geworden. Maar er kwamen ook genoeg plekken voorbij die in al die jaren nauwelijks zijn veranderd zoals de gymnastiekzaal en het oude muzieklokaal.

 20200912 20344  20200912 20350

Oude muziekschool

Een andere activiteit die tijdens Open Monumentendag plaatsvond was een optreden van Muziekvereniging Kunst en Vriendschap. Een Muziekvereniging die op 1 oktober 1897 is opgericht als harmonie en in 1937 een fanfare werd. In 1945 deed deze vereniging mee aan de bevrijdingsfeesten in Zoetermeer. Tegenwoordig bestaat de vereniging uit een Fanfare Orkest, onder leiding van dirigent Casper Dik, Sophie’s Big Band en de Slagwerk Groep. Daarnaast worden onder andere instrument lessen gegeven en is er een Opleidingsorkest. De Fanfare trad tijdens Open Monumentendag op, op het plein voor de oude muziekschool en speelde muziek van artiesten zoals Guus Meeuwis, de Bee Gees en Gloria Estefan.

 

Stadsmaquette

StadsmaquetteIn het IBM-gebouw aan de Boerhaavelaan werd de oude stadsmaquette tentoongesteld die tot het jaar 2000 te zien is geweest op het stadhuis van Zoetermeer. Gedurende een periode van dertig jaar hebben maquettebouwers ieder jaar de bebouwing op schaal 1:1000 nagebouwd. De bebouwing werd gemaakt van lagen Perspex, een soort kunststof, en hout. De maquette werd in 2000 vervangen door een serie luchtfoto’s en daarbij verdween de maquette onder de vloer in het stadhuis. In 2017 is het bij een verbouwing onder de vloer weggehaald om het zo voor sloop te behoeden en sinds 2019 zijn vrijwilligers bezig om de maquette te restaureren. Het uiteindelijke doel van de restauratie is om de maquette te behouden voor het collectieve geheugen van Zoetermeer.

 

 20200912 20353 20200912 20354 

Herinneringen aan scholen van vroeger

20200912 20356Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer had in een expositie vele historische foto's van schoolgebouwen in de stad verzameld. Sommige van deze gebouwen zijn al lang geleden gesloopt en vervangen door nieuwbouw, maar roepen nog steeds veel herinneringen op bij geboren Zoetermeerders. 

Wie zelf een schoolgebouw van vroeger nog eens wou bezoeken, kon vanaf de Dorpsstraat doorlopen naar de 5-meistraat waar de voormalige kleuterschool De Kleutervreugd de deuren had geopend voor bezoekers. In het oude schoolgebouw is nu WeZoDo gevestigd, Welzijn Zorg Doven, en werden naast rondleidingen ook workshops gebarentaal gegeven.

Kerken mogen niet ontbreken

Op Open Monumentendag mogen natuurlijk de monumentale kerken in Zoetermeer niet ontbreken. Veel kerken hadden dan ook de deuren opengesteld voor bezoekers. In de Nicolaaskerk in De Dorpsstraat was extra aandacht voor de prachtige beelden en glas-in-loodramen in de kerk, in de Oude Kerk even verderop speelde organist Ronald van Kan afwisselend op beide orgels in de kerk: het grote Lohmanorgel en het kleinere tweeklaviers Breetveltorgel.

 

 20200912 20322  20200912 20336

 

Tekst en foto's: Sacha van Vlaardingen

Bronnen:
Open Monumentendag 2020, Leermonument; tekst: Historisch Genootschap Oud Soetermeer en gemeente Zoetermeer; uitgave Historisch Genootschap Oud Soetermeer en gemeente Zoetermeer

https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/agenda/stadsmaquette-restaureren/

-advertenties-

-goede doel-