Albert van Eerden, van Meijer en van Eerden architectenbureau, heeft vanaf het allereerste begin veel betekend voor het ontstaan van het Zoetermeers Architectuurcentrum. Van Eerden overtuigde de Zoetermeerse raad van het belang van zo’n centrum, in november 2016 kregen zij groen licht om te starten.
Het Architectuurcentrum wordt gevestigd in het nieuwe Stadhuis en houdt de discussie levendig op bouwgebied. In discussieavonden en met tentoonstellingen worden bewoners op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen: de bouw van nieuwe woningen, het zwembad, de schaalsprong. Albert van Eerden: “De informatie wordt toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek: laagdrempelig, begrijpelijk en op straatniveau”.
Vooruitkijken en historie
Het Architectuurcentrum blijft echter niet alleen actief in het Stadhuis, maar gaat er ook regelmatig op uit om bijvoorbeeld gastlessen over architectuur te geven op scholen. Het centrum komt voort uit het Architectuurplatform van de OZB, Stichting Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit, die ook het delen van kennis, netwerken én signaleren van nieuwe ontwikkelingen hoog in het vaandel heeft staan.
Albert: “Het is een combinatie van vooruitkijken en historie. Vooruitkijkend naar bijvoorbeeld de schaalsprong en terugkijkend op de bouwkundige geschiedenis van de stad. Zoetermeer is een stad met jaarringen, het is heel duidelijk te volgen in welke periode een wijk gebouwd is. Bij de huidige recessie ging de bouw bijvoorbeeld terug naar de basis. Zo kan je de geschiedenis door de stad heen aanwijzen in de gebouwen die er staan.”
Albert van Eerden heeft zelf ook de nodige ontwikkelingen meegemaakt, én in gang gezet. Hij is al ruim 30 jaar actief in Zoetermeer. Als stagiair werkte hij mee aan de eerste verbouwing van de Rabobank aan de Oranjelaan, nu met architectenbureau Meijer en van Eerden is hij betrokken bij projecten zoals bijvoorbeeld de verbouwing van de Watertoren in Rokkeveen en het transformeren van kantoren naar woningen op de Engelandlaan.
Mooie uitdaging in onze stad
“De verbouwing van de watertoren is een mooie uitdaging in onze stad!”, zo vertelt Albert van Eerden, “Met behoud van het eigen karakter van de toren gaan we hier een Bed and Breakfast realiseren. De verwachting is dat we begin volgend jaar kunnen starten met de bouw”. In de toren komen 11 kamers voor gasten in 4 lagen. Het dak gaat eraf en wordt vervangen door een glazen koepel waar de gasten hun ontbijt kunnen gebruiken. Vanuit deze koepel krijgen de gasten een uniek uitzicht op de architectuur van Zoetermeer.
Dit interview is gemaakt voor en eerder gepubliceerd in het RVOZ Magazine.