Lison (links) met Martha, die doorgestroomd is naar werk
“Wij zijn het grootste niet-commerciële uitzendbureau in de regio.” Aan het woord is Lison de Beer, manager Ondernemershuis en Werkgeversservicepunt Zuid-Holland Centraal. Het WSP ZHC bemiddelt en begeleidt mensen, meestal vanuit een uitkeringssituatie, die moeilijk aan het werk komen. Veel aandacht gaat naar begeleiding en scholing, om de kandidaten zo goed mogelijk voor te bereiden op het werkveld.
Lison merkt aan het aantal aanmeldingen goed dat de crisis op zijn retour is, er zijn minder werkelozen en meer vacatures. Lison: “We zien tegelijk wel dat het eigenlijk moeilijker wordt om mensen aan het werk te krijgen. Kandidaten die goed in de markt liggen, hebben ons nu niet nodig, zij vinden zelf werk. De mensen die bij ons komen, hebben juist meer moeite om aan het werk te gaan. Dat kan zijn door leeftijd, weinig ervaring of andere factoren.”
Het WSP ZHC hecht veel waarde aan persoonlijk contact, met de werkgevers én vanzelfsprekend met de kandidaten. Daardoor weten de accountmanagers ook precies waar een kandidaat goed zou passen en kunnen ze beide partijen goed adviseren.
“Het is vrijwel nooit een één-op-één match”, vertelt Lison, “Maar met wat kleine aanpassingen in bijvoorbeeld de vacature lukt het dan wél. Het is gaaf om te zien dat we zo vaak ondernemers naar tevredenheid aan personeel kunnen helpen. Het WSP ZHC heeft dit jaar al meer dan 800 mensen naar werk begeleid.”
Competenties naar boven brengen
Nog geen half jaar geleden lag de focus op het binnenhalen van vacatures. Deze zijn er nu veel meer, de focus komt dan ook meer te liggen op de begeleiding van de mensen zelf: wat zijn de competenties van iemand, welke begeleiding heeft deze meneer of mevrouw nodig om deze competenties naar boven te laten komen?
Ook als de kandidaat werk heeft gevonden, houdt de begeleiding van het WSP ZHC niet op. Geregeld wordt contact opgenomen met het bedrijf en de kandidaat voor nazorg en coaching.
Practice what you preach
Lison helpt niet alleen andere bedrijven aan goede, passende werknemers, op het Ondernemershuis zelf werken ook een aantal mensen die eerst van een uitkering rond moesten komen. Achter de balie in het Ondernemershuis staat Martha, maar dat duurt nog maar enkele dagen vertelt zij lachend. “Volgende week ga ik aan het werk als office manager!” Zo gaat het volgens Lison vaker, de mensen die een werkervaringsplek bij het Ondernemershuis vervullen, maken zelden de drie maanden vol. Voor Martha was het lastig om zelf te solliciteren: “Je kan nog zo’n mooi cv hebben, op basis van je leeftijd beland je dan toch snel in de prullenbak”. Met de hulp van het WSP ZHC lukte het wél!
Dit interview is gemaakt voor en eerder gepubliceerd in het RVOZ Magazine.