20180507 127383Taco Kuiper heeft deze week afscheid genomen als wethouder, een mooi moment op even terug te kijken op 4 jaar wethouderschap. Taco omschrijft het zelf als: “Een heel bijzondere tijd. Ik vond het echt heel mooi om dit mee te maken”.

Wethouder Taco Kuiper heeft 4 jaar lang voor Zoetermeer de portefeuilles sociale zaken/werk en inkomen en armoedebeleid, wonen en het vastgoedbedrijf gehad. Hij was wethouder voor de PvdA en zat voor zijn wethouderschap al 8 jaar in de Zoetermeerse raad. Dinsdagavond nam hij afscheid in de raad, woensdag is de afscheidsbijeenkomst voor relaties en bekenden.

 

Wat verandert er als je wethouder wordt?

“Van de ene op de andere dag heb je een bepaald aanzien, mensen vinden het belangrijk als De Wethouder langs komt. Ik neem deze rol bloedserieus, maar het is wel een rol. De persoon Taco is hier niet het belangrijkste, maar de wethouder Taco Kuiper. Ik moest daar in het begin wel erg aan wennen, maar had al gauw het gevoel ‘geniet er lekker van, het is ook zo weer voorbij!’. De publieke optredens vond ik fantastisch om te doen, maar vanaf volgende week ben ik weer gewoon Taco.”

 

Waar ben je trots op?

“Ik was als wethouder verantwoordelijk voor de verbouwing van het Stadhuis, dat is echt de spreekwoordelijke bananenschil. Iedereen vindt er wat van en het is vrijwel onmogelijk om het voor iedereen goed te doen. Maar ik ben heel trots op het resultaat: ik vind het zalig om nu door het Stadhuis-Forum te lopen. Er gebeurt van alles! Het ziet er prachtig uit, maar er is ook reuring. Het wordt gebruikt door de Zoetermeerders, precies wat de bedoeling was, het is echt een ontmoetingspunt.

Ik ben ook een groot voorstander van meer studieplekken in het Stadhuis-Forum, bijvoorbeeld in de Raadszaal. Ik zou aan het volgende college willen zeggen: regel dat!”

“Minder zichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk zijn de ontwikkelingen in het sociaal domein. Dit zijn bijvoorbeeld de armoedeproblemen, mensen in de bijstand, werkelozen. Ik ben blij dat ik echt wat voor deze mensen kon betekenen. Ik heb ook niet voor niets, al toen ik 16 jaar was, gekozen voor de PvdA. Die sociale ideologie is belangrijk voor me. Nog een tip voor mijn opvolgers? Hou aandacht voor armoede, daar ben je nooit klaar!”

 

Wat vond je jammer in de afgelopen periode?

“Er zijn niet echt zaken waarvan ik het jammer vind dat het zo is gelopen. Het kan natuurlijk niet alleen maar leuk zijn, er waren ook zware zaken, dat kan niet anders. Je moet ook proberen dat van je af te zetten. Niet klakkeloos er overheen stappen, maar kijken wat je ervan kan leren en het dan van je af laten glijden. Gelukkig kan ik dat.”

 

Wat zijn mooie momenten?

“Ik vond het erg leuk om als wijkwethouder veel onder de mensen te zijn. Ik ben veel aanwezig geweest in ‘mijn wijk’ Buytenwegh– De Leyens en we hebben daar ook veel bereikt. Prachtig om te zien hoe de samenwerking in het Winkelcentrum Buytenwegh zich ontwikkelt. Het is echt bijzonder dat zoveel organisaties daar samenwerken en dit is een stevige basis om op verder te gaan. Maar ik ben ook aan huis bij mensen geweest samen met wijkmanager Peter Collignon, kijken hoe de stoep anders kan, kleine problemen aanpakken. Zo heb je echt contact met mensen en kan je meteen iets betekenen.

Ik denk dat de nieuwe wijkwethouder Jakobien Groeneveld vooral veel de wijk in moet, laat je maar rondleiden!”

 

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

“Vastomlijnde plannen zijn er nog niet, maar ik wil me gaan richten op de energietransitie. Er ligt daar een enorme ambitie en doelstelling, heel Nederland moet gasvrij worden! Elke gemeente moet hierin zorgen voor zijn eigen burgers. Palenstein is daar een goed voorbeeld van. Ik ben trots op de voortvarende stappen die daar zijn gezet en denk dat ik daar zeker een bijdrage in kan blijven leveren. Daar heb ik wel ideeën over. Maar op dit moment heb ik nog geen nieuwe baan, ik heb  me eerst volledig gericht op het wethouderschap.

Alle mogelijkheden zijn open, ik sluit niets uit. Ik ben altijd bereid om de politiek te blijven ondersteunen, de betrokkenheid blijft. Maar ik doe wel een stapje terug. Na 8 jaar in de raad en 4 jaar als wethouder wil ik ook meer tijd aan mijn gezin en kinderen gaan besteden. Veel avonden op pad en stukken lezen in het weekeinde, ik vind het ook wel zalig om straks wat meer tijd over te houden!”

Tekst: Rita Soutendijk

-advertenties-

-goede doel-