20181211 2799Terwijl half Nederland puffend van de hitte in de zon lag, zat de Zoetermeerse PABO studente Robine Neijssel in augustus al met haar hoofd in kerstsferen. In de zomervakantie schreef zij het script voor de kerstfilm ‘Een Wonderlijke Kerst’, die volgende week in première gaat.

In de zomervakantie van 2018 schreef zij het script, speciaal voor leerlingen van de basisschool. Met de leerlingen van haar stageschool in gedachten kreeg de film steeds meer vorm. Robine: "Ik heb eerder in een sinterklaasfilm gespeeld en jaren lang in de musical groep van WarmWater Jeugdtheater gezeten. In de vakantie bedacht ik mij dat het wel erg leuk was om een Zoetermeers kerstverhaal te maken. Ik ben dan ook op een avond bij de openhaard van het vakantiehuisje begonnen met schrijven."


Acteurs zoeken


Wonderlijkshoot5Al snel kreeg het verhaal steeds meer vorm en begon Robine ook het idee te krijgen welke acteurs zij zou gaan vragen. Jaydah en Djaiony had zij al snel in gedachten. "Het was zo leuk dat zij meteen dol enthousiast waren om mee te spelen. Deze Twin vloggers zijn aan de camera gewend en dat werkt natuurlijk fantastisch", zegt Robine met een grote glimlach. “Zelf neem ik de rol van de Kerstfee op me. Het is geen hoofdrol, maar geweldig om te spelen! Wie wil er nou niet een magische Kerstfee zijn, die een beetje kan toveren? Geweldig!”
De rol van de graaf bleef lang open, totdat Robine tijdens de repetities van een toneelstuk aan Victor voor werd gesteld, zij wist meteen dat hij de graaf was uit haar verhaal. Victor werd al snel enthousiast en daarmee was de cast rond.

 

Nooit opgeven


Robine geeft niet snel op, een eigenschap die haar goed van pas kwam bij een eigen filmproductie. Robine: “Door mijn dyslexie was leren lezen niet vanzelfsprekend. Ik heb er altijd keihard voor moeten werken en mezelf continu moeten bewijzen. Veel mensen geloofden niet dat ik juf kon worden, door mijn leesprobleem. Maar intussen zit ik in het tweede jaar van de PABO en geef met veel plezier les op mijn stagescholen! Zo was het ook met de Kerstfilm. Eerst geloofden mensen er niet in, maar ik heb doorgezet en geef niet op!”

 

Volgende uitdaging


Wonderlijkshoot7Na het script en het vinden van de cast was de volgende uitdaging het aanvragen van een fonds. De kosten die gemaakt werden voor de film kon Robine als student niet allemaal zelf betalen. Robine: “We konden filmen in de Kasteelkamer van All-in-One Kinderfeestjes, een geweldige locatie voor de 19e eeuwse sfeer die ik in de film wilde! Ook Had John Tuinebreijer heel veel kostuums voor de cast. Maar kostuums en filmapparatuur zijn best duur!”. Bij het Jongeren In Actie Fonds van de gemeente Zoetermeer diende zij een aanvraag in om het project te financieren. “Dat viel nog niet mee! In totaal heb ik drie keer het projectplan aangepast en opnieuw ingediend. Het was natuurlijk ook de eerste keer dat ik een fonds aanvroeg, ik had daar geen ervaring mee.” Gelukkig kreeg Robine ook veel hulp van professionele filmers, acteurs en Stichting Rond Zoetermeer Actief. De film is nu bijna af, de laatste scènes werden op kaarsjesavond gefilmd. “We hebben al een preview gezien en de film wordt zó gaaf! Ik hoop dat alle Zoetermeerse kinderen hem gaan bekijken!”

 

Een Wonderlijke Kerst


Een Wonderlijke Kerst is een echt kerstverhaal dat zich afspeelt rond Kaarsjesavond. In een sprookjesachtige sfeer, de aankleding van de film is geheel in Dickens-stijl, wordt het verhaal verteld van Geertruida: de verwende dochter van de graaf. Graaf Boudewijn van Palensicht de Derde is wanhopig, hij weet niet meer wat hij met z’n dochter aan moet en vraagt de Kerstfee om hulp.

U moet nog even geduld hebben om de film te bekijken, want deze gaat volgende week in première! U kunt alvast wel de foto's 'behind the scenes' bekijken: www.zoetermeeractief.nl/kerstfilm

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-