DSC09320a wHet weer in de voorbije maand januari viel in twee verschillende stukken uiteen. De eerste helft was, op een enkele zonnige dag na, zacht en somber. De temperaturen schommelden daarin steeds tussen de 10 en 3 graden en vriezen deed het in deze fase dus niet.

Maar vanaf de tweede helft hadden we meest een winters weertype met dikwijls vorst in de nacht, af en toe sneeuw en meer zon.
Vooral rond maandag 21 januari was het in de nacht erg koud. Op die maandag werd bijvoorbeeld door het weerstation ‘Buurttuin Zoete Aarde’ dat naast het Binnenpark ligt,
‘s ochtends -6,4 graden gemeten. Aan de grond (op 10 centimeter hoogte) ging het de diepvries in want daar werd de laagste temperatuur in Zoetermeer van deze maand gemeten: -8,9. Bijna strenge (nacht)vorst dus. De dag erna, dinsdag de 22e, kregen we te maken met een echte sneeuwdag. Op de laatste 2 dagen van de maand dwarrelde er ook wat van het witte goud naar beneden maar dat viel in onze stad en regio eigenlijk erg tegen voor de sneeuwliefhebbers. Al met al vroor het in deze louwmaand een dag of negen in Zoetermeer.

 

Per saldo was januari ‘gemiddeld’

Als je de twee verschillende helften bij elkaar optelt kom je per saldo uit op ongeveer normale waarden voor zowel de temperatuur, de neerslag als ook de hoeveelheid zon. We hadden dit jaar ook geen storm in januari en dat was een jaar geleden wel anders. In januari 2018 kwamen liefst twee pittige exemplaren op de koffie en die richtten in onze regio veel schade aan.

DSC09319a w  DSC09321a w 

Voorlopig kwakkelwinter

Februari gaat ongeveer op dezelfde voet verder als eind januari met wat (winterse) neerslag en soms nachtvorst. Begin volgende week lijkt het te verzachten maar wat er daarna gebeurt is erg onduidelijk. De weerkaarten geven op langere termijn namelijk heel wisselende prognoses dus het kan alle kanten op. Daarmee gaat het volgende spreekwoord voor komende februari letterlijk op: het kan vriezen of dooien!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-