Bij aankomst bij het CKC was er voor de ingang live muziek en binnen werd je hartelijk ontvangen en was er voor iedereen een programmaboekje. Hier werd het mij al meteen duidelijk dat ik keuzes moest gaan maken want het aanbod van kunstvormen was overweldigend.
Gelukkig werd ik voorgesteld aan Chi Nguyen-Ta, hoofd communicatie, zij wilde mij wel rondleiden en zo begon een ontdekkingsreis door een wereld van kunst en cultuur.
Onze eerste stop was hij het klassiek ballet, dat gevolgd werd door een workshop Hiphop. Van het statig bewegen naar cool en losjes bewegen leek mij een grote overgang, maar al snel zag ik dat passie voor dans de grote overeenkomst was. Chi vertelde dat er bij de Hiphop leerlingen gescout worden om presentaties te maken. De beste dansers treden op, doen mee aan videoproducties en ondersteunen muziekoptredens. Voor mij was er geen tijd om even mee te doen. Nu ben ik geen coole danser, maar de verleiding was groot om het ook even te proberen. Er was echter nog veel meer te zien in dit grote pand.
"Het was wel duidelijk dat ik veel te leren had."
Wanneer ik als leek denk aan het CKC dan komt mijn kennis niet veel verder dan schilderen, dansen en muziek maken. Het werd al snel duidelijk dat ik nog veel te leren had. Chi vertelde mij dat ze altijd op zoek zijn naar vernieuwing. Natuurlijk blijft er veel aandacht voor goede scholing en het behoud van wat er is, maar het CKC wil ook vooruit kijken, vernieuwen en experimenteren met moderne kunstvormen. Zo kwam ik bij 'digitale fotografie' en daarna bij het '3d-printen'. Ik waande me in de toekomst en was duidellijk niet de enige die met verbazing heeft staan kijken.
De 3D-printer die laagje voor laagje een ring maakt |
Een printer die, in dit geval sierraden, maakt vanaf een tekening op de laptop. Zag ik dit vroeger niet in Startrek? Laagje voor laagje werd de ring 'geprint'. Het eindresultaat voelde een beetje als plastic, maar ik kon het materiaal niet goed thuisbrengen. De docent vertelde dat sierraden ontwerpen haar grote passie is en dat ze met deze printer hele andere ontwerpen kan maken. De 3d-printer is echter niet alleen geschikt voor het maken van sierraden, in feite kan je er alles mee maken. Wanneer je echter grote voorwerpen zou willen printen, heb je naast veel materiaal ook een grote printer nodig en veel tijd. Het printen gaat niet snel, maar het fascinerende is dat je het voorwerp langzaam ziet ontstaan.
Digital art lab?
De reis ging verder langs vele mooie schilderijen in de gangen en langs een panfluit kwartet in het atrium naar het 'Digital art lab'. Daar werd ik welkom geheten door Loes Bogers van het Art lab. Op de achtergrond zaten jongeren achter pc's, vaak met een koptelefoon op. Loes vertelde dat het digital art lab dé plaats is waar ideeën gebracht worden of ontstaan. Waar gekeken wordt hoe ze deze ideeën kunnen omvormen tot werkelijkheid. Zo wilde een muziek docent digitale beelden hebben tijdens een optreden. Het lab bekeek dit idee, expirimenteerde en maakte uiteindelijk de beelden waarmee het optreden ondersteund werd. Ook het idee van live videomixen is in het lab verder vorm gegeven en een aantal bezoekers was bezig met een digitale song maken. Het resultaat van deelneemster Margi was verbuffend, zij had een muziekstuk gemaakt die ik zou betitelen als 'new age', lekker om te beluisteren vanuit de luie stoel. Aan het einde van het gesprek met Loes ben ik op de pc gegaan om de facebook pagina van het Lab te bekijken! Neem daar ook eens een kijkje!
Aan het einde van de rondleiding nam ik afscheid van Chi en had ik een dubbel gevoel. Aan de ene kant had ik al zoveel leuke dingen gezien en aan de andere kant ook nog zoveel gemist. Ik heb mezelf beloofd dat ik de volgende open dag zeker weer van de partij zal zijn.
Panfluit in het atrium met schilderkunst op de achtergrond |
Heeft u interesse in het aanbod van het CKC, kijk dan hier!
Op 8 en 9 juni is de theater2daagse, waar groepen van 9+, 12+ en 16+ voor u optreden.