Het hele team klaar voor de training blindenvoetbal
Tijdens het Oranjefestival Aangepast voetbal introduceerde Sv DSO Framevoetbal én Blindenvoetbal. Vanaf 2019 heeft DSO al voetbalplus, waar deelnemers met een beperking kunnen voetballen. Deze twee extra vormen van passend voetbal maken de sport voor nog meer mensen toegankelijk.
Het framevoetbal wordt gespeeld met een ijzeren frame op wieltjes, dat de speler extra stabiliteit geeft. Voetballers die niet zelfstandig goed kunnen rennen, kunnen op deze manier toch meedoen met het spel. Het frame zit achter de speler, zodat deze aan de voorkant voldoende ruimte heeft om de bal te spelen.
Sportondersteuner René van Oeffel zet zich al lange tijd in voor het aangepaste voetbal in Zoetermeer en wordt daarbij gesteund door DSO. René: "Vanaf het eerste gesprek heeft DSO laten weten dat zij een voetbalclub willen zijn waar iedereen zich thuis voelt, ook de beperkte spelers. Sinds 2019 zijn er hier ook gestart met de eerste groepen aangepast voetbal."
René neemt een penalty | Mads aan de bal in een oefenpotje |
Blindenvoetbal
Ook het blindenvoetbal gaat van start met open trainingen bij DSO. De blinde of visueel gehandicapte spelers spelen met een speciale bal waar een belletje in zit. Zo is goed te horen waar de bal is. Mads (9 jaar) deed deze ochtend voor het eerst mee aan de voetbaltraining en kreeg steeds meer plezier in het bewegen met de bal. “Mads is gek op voetbal”, vertelt zijn moeder, “hij is Sparta fan en heeft net als wij een seizoenkaart. Tijdens de wedstrijd vertellen wij wie er aan de bal is zodat hij het goed kan volgen wat er gebeurt, dat vindt hij geweldig!”
Floor van Lin, coördinator blindenvoetbal, leidde de training en hielp de deelnemers met de eerste technieken op het veld. Floor: “In Nederland is blindenvoetbal nog niet heel groot, we proberen dit nu op te zetten om meer deelnemers te krijgen. Maar wereldwijd doen er wel 50 landen mee aan blindenvoetbal en het is ook een paralympische sport!”
De bal is zwaarder dan een normale voetbal, zodat hij goed over de grond rolt en niet hoog door de lucht vliegt. Floor: “Een bal in de lucht hoor je niet, dus dat is niet handig!” De eerste les bij DSO was een open training, met visueel gehandicapte spelers, maar ook spelers uit het aangepast voetbal die met een blinddoek op speelden. Voor een wedstrijd zijn er aanpassingen, zo is er boarding om het veld heen zodat de bal niet ver weg kan rollen en is er geen buitenspelregel. Elk team heeft een coach die zijn team tijdens de wedstrijd aanwijzingen geeft.
Kijk hier naar de start van Voetbalplus in 2019:
Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen
Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.