In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart hebben we de politieke partijen gevraagd naar hun standpunten op het gebied van bijvoorbeeld deelname aan het College van B&W. Deze keer gaat de vraag over de ingrijpende energietransitie.

zonnepaneelHeel Nederland en dus ook Zoetermeer zal niet ontkomen aan een ingrijpende energietransitie. Hoe stelt u zich de overgang van gas naar andere energiebronnen in Zoetermeer voor?

PvdA Zoetermeer: “Stap voor stap, wijk voor wijk moeten we ervoor zorgen dat huizen worden verduurzaamd. We moeten slim aansluiten bij momenten dat huiseigenaren bijvoorbeeld hun ketel gaan vernieuwen of gaan verbouwen. Ieder huis is anders en iedere portemonnee ook. Beter isoleren helpt ook al een heleboel. Niet iedereen kan dat betalen. Daarom is de PvdA voor een goede aanpak van energiearmoede en hulp bij de verduurzaming door informatie en ondersteuning, kortingsacties of renteloze leningen uit een duurzaamheidsfonds. Wij willen niet alleen huiseigenaren, maar ook huurders helpen want iedereen moet mee kunnen doen.”

Zoetermeer Vooruit: "De gemeente wil de energietransitie versneld doorvoeren. Er is nog veel onduidelijk over de mogelijkheden. Er komen steeds meer problemen boven tafel voor wat betreft het gebrek aan gas maar daarentegen ook de problemen met het elektriciteitsnet. Waar we in ieder geval geen voorstander van zijn is van windmolens in of in de buurt van de stad of groengebieden. Wij zijn voorstander van alternatieve inzet van zonnepanelen (op daken, wanden, geluidsschermen) maar niet voor hele weilanden vol zonnepanelen. Waterstof en kernenergie mag van ons ook meegenomen worden in de afwegingen.”

Zó! Zoetermeer gaat niet voor zo snel mogelijk, maar voor het ‘slimme moment’. Dat betekent dat als woningen aan groot onderhoud toe zijn, dát het moment is om te zorgen voor een haalbaar en betaalbaar alternatief voor het gas. Zó! Zoetermeer: “We hebben de tijd tot 2050 voor de bestaande woningen. Wij verwachten dat de meeste woningen al ruim voor die tijd toe zijn aan groot onderhoud. Nieuwe woningen worden al gebouwd zonder gas. In de tussentijd raden we iedereen aan om vooral in te zetten op het isoleren van de woning.”

ChristenUnie-SGP Zoetermeer: "De eerste aandacht moet uitgaan naar isolatie en energiezuinig bouwen. Vervolgens moeten bestaande woningen zo veel mogelijk worden aangepast door handig te combineren met onderhoud. De overheid stimuleert en ondersteunt, en brengt eigenaren bij elkaar om samen te kunnen investeren. Zo blijft het voor iedereen haalbaar en betaalbaar."

CDA Zoetermeer: “Veranderen moet, maar we doen het samen. De energietransitie is geen recht pad naar een vooraf gesteld einddoel, maar een veranderingsproces waarin we als samenleving gaandeweg groeien in kennis, inzicht en aanpassingen in het dagelijks leven. De energietransitie moet voor iedereen mogelijk zijn. Dit begint met het goed informeren van inwoners en anderzijds met gebruikmaken van de lokale expertise. Zoetermeer kan een proeftuin zijn. Het CDA Zoetermeer doet een moreel appèl doen om ondernemers, woningcorporaties en initiatieven uit de samenleving te laten experimenteren met duurzame projecten zoals energiepositief bouwen en met energie-, en warmte opwekprojecten.”

PVV Zoetermeer: “Het college wil in 2040 al aardgasvrij zijn. Dit terwijl het Rijk ons de tijd geeft tot 2050. Op alle bestuurslagen wordt erkend dat 2050 een forse uitdaging is, laat staan 2040. In de gemeente Amsterdam, die dezelfde extra doelstelling hanteert als Zoetermeer, kost dit enorme bedragen extra. Wat de PVV betreft maken we een pas op de plaats, en draaien we inefficiënte uitgaven op het gebied van duurzaamheid terug. Onze focus ligt allereerst op isolatie en  directe energiebesparing voor onze inwoners.”

GOED: "Geleidelijker en minder stellig dan nu wordt voorgesteld; de ontwikkelingen over wat kan en mogelijk is, gaan bijzonder snel, dus niet zo maar blindstaren op wat nu wordt gepresenteerd als 'onafwendbaar'. Bovendien moeten er betere subsidieprogramma's komen, anders mislukt elke vorm van energietransitie."

 VVD Zoetermeer: "Als het gaat om energie moet Zoetermeer verduurzamen. Huizen gaan van het gas af en we gaan op zoek naar nieuwe energiebronnen. Dit vraagt om verstandige keuzes. De Zoetermeerse VVD wil dat verduurzaming betaalbaar blijft voor gewone gezinnen en ondernemers. Zoetermeer is een dichtbevolkte stad waar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er geen ruimte is voor windmolens. We zijn daarom tegen windmolens in Zoetermeer en voor zonne-energie."

Alle artikelen in de serie Standpunten verkiezingen vindt u hier: 2022/standpunten

-advertenties-

-goede doel-