Portret Jan IedemaZoetermeer heeft voor 2025 nog een sluitende begroting, maar Jan Iedema, wethouder financiën, vreest de financiële afgrond die daarna volgt. De wethouder voelt zich zwaar in de steek gelaten door het Rijk.

De begroting van 2025, die donderdag 27 september aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd, laat zonder aanvulling uit eigen middelen een tekort zien van ruim 10 miljoen euro. Wethouder Jan Iedema van Financiën voorziet in 2025 een jaar waarin met de gemeenteraad stevige keuzes moeten worden gemaakt om de begroting de komende jaren structureel sluitend te krijgen. “We hebben in Zoetermeer een gezond huishoudboekje, waardoor we voor deze keer uit onze reserves hebben kunnen bijspringen. Dat kunnen we natuurlijk niet tot in lengte van jaren blijven doen.”

Het college van Zoetermeer voelt zich in de steek gelaten door het rijk, stelt Iedema. Tot 2025 werden gemeenten nog gefinancierd met een percentage van de rijksuitgaven. Ieder voorjaar was daardoor bij benadering duidelijk welke hoogte de uitkering het daaropvolgende jaar zou hebben. Hoe deze uitkering vanaf 2027 wordt ingericht is nog uiterst onzeker. Wel is duidelijk dat de inkomsten vanuit het rijk in 2026 drastisch kelderen. Iedema waarschuwde al eerder voor dit zogenoemde ravijnjaar.
Iedema: “Wij krijgen wel de taken van het Rijk, maar niet het geld om dit uit te voeren. Veel van deze taken kunnen we zelf niet beïnvloeden, zoals de jeugdzorg.” Samen met veel andere Nederlandse gemeenten, die in hetzelfde schuitje zitten, blijft Iedema bij het Rijk aangeven dat dit zo niet kan. “Maar we voelen ons totaal niet gehoord door de politiek in Den Haag”, aldus Iedema.

Geen lastenverzwaring burgers

De inwoners van Zoetermeer zullen er nog niet heel veel van merken, er wordt in Zoetermeer geen lastenverzwaring doorgevoerd. Maar Zoetermeer houdt er wel rekening mee dat er in de komende jaren mogelijk bezuinigd moet worden. Iedema: “Iedere maatschappelijke organisatie die subsidie krijgt van de gemeente heeft een brief gekregen dat het financiële ravijn eraan komt wat mogelijk gevolgen gaat hebben voor de subsidie die zij krijgen. Maar zolang er nog een sprankje hoop is dat het niet nodig is, stellen we de grote bezuinigingen uit.”

Taken teruggeven

Iedema wil, samen met andere gemeenten, taken teruggeven aan het Rijk die zij niet kunnen uitvoeren. “Wij geven het al een hele tijd aan, maar worden gewoon niet gehoord. Het is alleen maar korting op korting en er is geen oog voor wat er in het land gebeurt. Wij kunnen bijvoorbeeld zeggen tegen het Rijk, dan organiseren we ook de verkiezingen niet meer. Als we niet genoeg geld krijgen, gaan we taken teruggeven.” Zoetermeer staat hier niet alleen in, maar wordt gesteund door een brede groep van gemeenten in Nederland.

Foto: wethouder Iedema

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-