De adviezen van het burgerberaad over het nieuw te vormen afvalbeleid van Zoetermeer zijn maandag 30 september besproken tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad. Hiermee is het startsein gegeven voor de gemeente om het nieuwe afvalbeleidsplan te ontwikkelen.

20220603 32080Wethouder Wim Blansjaar, verantwoordelijk voor het Afvalbeleid, is tevreden over het verloop van het burgerberaad: “Ik ben ontzettend trots op hoe het burgerberaad verlopen is en ben positief verrast over de grote betrokkenheid, inzet en de opgedane kennis van de groep.”

De zwaarwegende adviezen van het burgerberaad worden nu aan de raad voorgelegd en uitgewerkt. Uit het burgerberaad kwam onder andere dat Diftar van de baan is, het ophalen van grofvuil gratis blijft en er mogelijk een extra container voor plastic komt. Het burgerberaad koos voor afvalscheiding bij de bron, dus bij mensen thuis, en niet voor scheiding achteraf. Wethouder Blansjaar: “We nemen de adviezen van het burgerberaad heel serieus en gaan hiermee verder aan de slag. Alleen bij zwaarwegende argumenten kan het zijn dat het advies niet wordt uitgevoerd, dit kan bijvoorbeeld zijn als de uitvoering veel te duur blijkt. De uitdaging blijft om minder afval te produceren en kosten te besparen.”
Het verbeteren van de communicatie is ook een advies van het burgerberaad. Wethouder Blansjaar: “We moeten veel beter en directer gaan communiceren, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn."

Over het burgerberaad

Afval 1In februari 2024 ontvingen 17.000 inwoners van Zoetermeer een uitnodiging om deel te nemen aan het burgerberaad. Daaruit werd een geloot om daadwerkelijk deel te nemen. Bij de samenstelling van de groep werd rekening gehouden met een goede verdeling in leeftijd, geslacht, opleiding, wijk en woonsituatie.

Het burgerberaad, een representatieve groep van 140 inwoners, kwam tussen april en juni dit jaar 5 keer bij elkaar en liet zich informeren door verschillende, zelfgekozen experts. Op de laatste bijeenkomst werd er gestemd over de adviezen. Met tweederde meerderheid van de stemmen werden 15 adviezen aangenomen. De zwaarwegende adviezen werden gebundeld en zijn in een rapport voorgelegd aan het college en de gemeenteraad.

Monitorgroep houdt toezicht op voortgang

Na de zomer is een kleine monitorgroep van deelnemers gevormd uit de leden van het burgerberaad. Zij houden in de gaten hoe de adviezen worden toegepast. Op 23 en 30 september konden raadsleden vragen stellen aan de monitorgroep over de adviezen en aan begeleidend bureau EMMA en wethouder Blansjaar over het proces. Op 14 oktober zal de gemeenteraad formeel een besluit nemen over de adviezen van het burgerberaad.

Nieuw afvalbeleidsplan in 2025

De gemeente Zoetermeer gebruikt de adviezen van het burgerberaad om een nieuw afvalbeleidsplan te ontwikkelen, dat naar verwachting in het tweede kwartaal van 2025 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Meer informatie over het burgerberaad is te vinden op de website van de gemeente Zoetermeer: www.zoetermeer.nl/burgerberaad.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-