Bleizo West locatieNa een lange tijd onduidelijkheid hebben Lansingerland en de provincie Zuid-Holland nu toch een akkoord bereikt over woningen in Bleizo. De grond tussen Zoetermeer en Lansingerland was in eerste instantie bedoeld voor windmolens, deze moeten nu op een andere locatie komen.

De afspraken tussen Lansingerland en de provincie Zuid-Holland worden vastgelegd in een bestuursovereenkomst die nog dit jaar wordt getekend, aldus meldt de provincie Zuid-Holland op hun website. Begin volgend jaar wordt deze overeenkomst dan voorgelegd in de gemeenteraad van Lansingerland en Provinciale Staten.

Bleizo-West, wat valt onder de gemeente Lansingerland, kan nu de bestemming woon-werklocatie krijgen, waar 5.000 woningen worden gebouwd, met belangrijke aandacht voor sociale woningbouw en betaalbare woningen. Ook komt er 36 hectare bedrijventerreinen.

Een voorwaarde in de overeenkomst is wel dat er een alternatieve windlocatie komt voor windenergie. Het is nog onduidelijk waar de windmolens zullen komen, de provincie deed eerder dit jaar al onderzoek naar drie locaties voor windmolens: Kruisweg oostzijde, Bleizo-West en Noordpolder. Nu Bleizo-West afvalt als locatie voor windmolens wordt waarschijnlijk eerst naar mogelijkheden op de andere twee locaties gekeken.
Zoetermeer wil zelf geen windmolens meer op eigen grondgebied, de raad heeft in september 2023 een amendement aangenomen om te verzekeren dat er geen extra locaties voor windmolens bij komen in Zoetermeer.

 

Wethouder Ronald Weerwag (wonen) van de gemeente Zoetermeer laat weten blij te zijn met dit nieuws: “Ik ben blij dat we de 5.000 woningen, voorzieningen en bedrijvigheid op Bleizo-West kunnen gaan ontwikkelen. Er is speciale aandacht voor sociale woningbouw en betaalbare woningen. Het is vooral goed nieuws voor inwoners van Zoetermeer en de regio die op zoek zijn naar een woning. Zoetermeer gaat graag samen met gemeente Lansingerland en de provincie aan de slag met de verdere uitwerking van de plannen, ook als het gaat om een goede bereikbaarheid van de nieuwe woon-werklocatie door een lightrail-verbinding tussen Rotterdam en Zoetermeer.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-