Een groot deel van de oppositie, GroenLinks, PvdA, D66, PVV, SP en FvD, samen goed voor 15 van de 39 raadszetels, vroeg een interpellatiedebat aan om vragen te stellen over het functioneren van wethouder Weerwag. Dit debat werd gehouden tijdens de raadsvergadering van maandag 12 mei.
Er waren vragen en zorgen vanuit de gemeenteraad over twee portefeuilles van wethouder Weerwag: Sport en Wonen. Toezeggingen zijn meerdere keren niet nagekomen, zodat de raad zich zorgen maakt over de uitvoerbaarheid van gemeentelijk beleid. Al tijdens het voorjaarsdebat van 2022 werd toegezegd snelheid te maken met het nieuwe woonbeleid, maar dit werd telkens uitgesteld, nu naar november 2025. Ook over de portefeuille Sport bleek de raad ontevreden over onvoldoende informatievoorziening aan de raad. Sportverenigingen voelden zich herhaaldelijk niet voldoende ondersteund bij huisvestingsvraagstukken.
Wat is een interpellatiedebat?
De gemeenteraad bepaalt op hoofdlijnen wat er in de gemeente nodig is en vervolgens voert het college van burgemeester en wethouders, die het dagelijks bestuur vormen van de stad, het beleid uit. De gemeenteraad controleert of het college het afgesproken beleid goed uitvoert.
Er zijn allerlei manieren waarop de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders controleert. Een daarvan is het stellen van mondelinge vragen. Hierbij kunnen leden van de raad tijdens de vergadering tijdens het agendapunt ‘mondelinge vragen’ vragen stellen aan de burgemeester of een van de wethouders.
Een interpellatiedebat is een zwaarder politiek middel. Raadsleden vragen leden van het college van burgemeester en wethouders zich te verantwoorden voor het door hen gevoerde beleid. Om dit te kunnen doen hebben de leden die het debat aanvragen, de interpellanten, toestemming nodig vanuit de gemeenteraad. Als de meerderheid van de raad akkoord is, wordt het interpellatiedebat op het eerstvolgende moment ingepland en vervangt het de debatten die normaal gepland stonden.
Excuses van wethouder
Wethouder Weerwag was zichtbaar aangedaan: “Dit laat me niet koud, ik word aangesproken op twee belangrijke portefeuilles, maar ook als persoon.” Hij gaf zorgvuldig antwoord op de vragen en bood tijdens het debat meermaals excuses aan aan de raad. Hij vertelde zichzelf als gepassioneerde en betrokken bestuurder te zien die gemaakte fouten wil herstellen. Weerwag: “Dit vraagt om aanpassing van mijn kant, hier ga ik werk van maken. Ik zal beter toezien op het verstrekken van transparante en betrouwbare informatie aan de raad en wil hier graag verbetering in laten zien.”
Een ingediende motie van Treurnis werd niet aangenomen, de wethouder beloofde beterschap en overtuigde de raad van zijn intenties om zaken anders aan te pakken.
Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws