Werelds beroemdste, zwaarste en gevaarlijkste zeilwedstrijd ter wereld: The Ocean Race, is 15 januari van start gegaan. Rosalin Kuiper vaart als enige Nederlander aan boord van een Duitse IMOCA en zeilt de hele wereld rond.
De Zoetermeerse Rosalin Kuiper (27) is een van de aanstormende zee-zeiltalenten die Nederland rijk is en vaart nu als co-schipper op de Seaexplorer bij het Duitse Team Malizia. Meedoen aan The Ocean Race was zeven jaar lang een droom van Rosalin en die droom is nu eindelijk werkelijkheid geworden.
Rosalin gestart in een Optimist
Rosalin behoort tot de nieuwe lichting Nederlandse zeezeilers. Op jonge leeftijd is Rosalin al vertrouwd geraakt met water. Haar eerste zeillessen in een eenmans Optimist-bootje samen met haar hond Takkie kreeg ze bij de Zoetermeerse Watersportvereniging Noord-AA. Pas op 18-jarige leeftijd – atletiek en hockey (MHCZ) had tot dan de voorkeur gekregen – viel ze tijdens een trip door Australië echt voor het offshore zeilen. Na haar terugkomst in Nederland verbeterde Rosalin haar zeilvaardigheden en kwam terecht bij Team Heiner Youth Academy van Volvo Ocean veteraan Roy Heiner. Deze periode was wel de mijlpaal in haar carrière. Maar Rosalin Kuiper bleef uiteindelijk niet hangen bij de Nederlandse Ocean Race projecten, maar koos haar eigen weg. Na vele omzwervingen en internationale zeilmijlen komt haar droom nu echt uit. Meedoen aan de Ocean Race op een IMOCA bij Team Malizia.
83.000 kilometer ronde de wereld
De Ocean Race (voorheen Volvo Ocean Race) wordt momenteel voor de 14e keer gezeild. Deze editie van 45.000 zeemijl (83.000 kilometer) over de hele wereld, bestaat uit negen etappes. Tijdens een van de laatste etappes stoppen ze in de Den Haag waar de wedstrijd vanaf het Scheveningse strand te zien is. Voor het eerst wordt The Ocean Race weer gevaren in twee verschillende klassen. Naast de eenheidsklasse VO65 zijn de IMOCA’s nieuw. De Imoca-boten zijn het meest geavanceerd en varen het snelst. Zodra er genoeg wind staat om de foils optimaal te gebruiken, worden de boten als het ware uit de zee getild om extra snelheid te maken. In beide klassen is Nederland erg goed vertegenwoordigd.
Voorbereiding niet vlekkeloos
Team Malizia kende bepaald geen vlekkeloze voorbereiding. Hun boot de Seaexplorer was pas als laatste klaar en in het water. Hierdoor moest het team met Rosalin veel verloren tijd inhalen door ’s nachts te trainen en overdag aan de boot te werken.
Rosalin is aan boord verantwoordelijk voor de veiligheid van de bemanning en alle technische systemen en het enige bemanningslid die de hele race vaart zonder aflossing. Haar grootste angst is dat er iemand overboord gaat want de boot gaat zo snel dat als dat gebeurt, het lastig wordt om deze persoon terug te vinden. Varen op een IMOCA-boot betekent: gevriesdroogde maaltijden, je behoefte doen op een emmer en constant gillende foils ofwel zeilen.
Hoe staat Rosalin ervoor?
Team Malizia heeft de eerste punten van The Ocean Race al binnen dankzij een sterk gevaren ‘in-port race’ voor de kust van Alicante (startplaats). Een goede prestatie dus maar dat uurtje is echter nog niets in vergelijking met wat nog moet gaan komen.
De eerste etappe was iets langer dan 1900 mijl en bracht de boten van Alicante door de Straat van Gibraltar naar Kaapverdië met veel storm onderweg. Team Malizia kon na de start redelijk bijblijven, maar verloor echter onderweg snelheid door veelvuldig pech aan de boot waardoor ze terugvielen. Toch eindigde het team deze etappe alsnog knap als derde. De top drie van de Imoca-boten finishte binnen 5,5 uur van elkaar. Zie ook het racereport van de eerste etappe.
Wil je Rosalin volgen?
De derde etappe gaat nu van Kaapverdië naar Kaapstad waar de boten eind februari worden verwacht. Het meest kijkt Rosalin uit naar de 4e etappe van Kaapstad naar Brazilië. Dat is de langste afstand (40 tot 45 dagen) met koud weer en de zuidelijke Oceaan. De boten zijn te volgen via de offshore tracker op de site van The Ocean Race. Op de website van The Ocean Race en social media kanalen vind je het laatste nieuws, video's en foto's vanaf de verschillende boten. De Seaexplorer van Team Malizia hoopt half juni in Den Haag aan te komen om vervolgens de laatste etappe naar Genua (Italië) te varen.
Bronnen Foto’s:
- Seaexplorer – watersport-tv-nl
- Rosalin Kuiper in haar eerste eenmansboot - FB Rosalin Kuiper
- Team Malizia - FB Rosalin Kuiper
Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen
Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.