Inwoners van de Houtbuurt in Rokkeveen zijn boos over het buitensporig politie optreden in de wijk. Zij hadden een gesprek aangevraagd met burgemeester Aptroot, maar volgens de bewoners kwam de burgemeester op het laatste moment met aanvullende voorwaarden. Aan deze voorwaarden, het bekend maken van hun adres gegevens, wil de groep bewoners niet voldoen.
Zij hebben hetgeen ze in het gesprek wilden aandragen, nu maar op papier gezet in een brief aan burgemeester Aptroot.
Geachte heer Aptroot,
Uw mededeling dat het ingeplande gesprek van vandaag – aangaande het structureel onnodig en buitenproportioneel politieoptreden/-geweld in de Houtbuurt – geen doorgang zal vinden betreuren wij ten zeerste. Het door de verontruste bewoners aangevraagde gesprek vormde een bijzondere mogelijkheid om te komen tot een constructieve oplossing. U geeft aan dat een gesprek enkel mogelijk is indien namen en adresgegevens worden overlegd. Wij merken op dat namen van bewoners reeds bij u bekend zijn. Het verstrekken van adresgegevens is, mede gelet op de gevoeligheid van de te bespreken kwestie, ongepast; de bewoners hebben dit ook aangegeven. Nu u het gesprek definitief van de hand hebt gewezen lichten de bewoners u bij deze schriftelijk in.
Sinds enkele jaren neemt in onze wijk het onnodige en buitensporige politieoptreden/-geweld sterk toe. We mogen van geluk spreken dat de bewoners tot nog toe de situatie hebben weten te de-escaleren. Hierbij luiden de bewoners daarom de noodklok. Zonder op specifieke gevallen in te gaan, bestaat het onnodige en buitenproportioneel politieoptreden/-geweld onder andere uit het voortdurend:
1. weigeren te voldoen aan de bij wet aan de agenten opgelegde identificatieplicht;
2. weigeren een (geldige) reden aan te voeren voor het politieoptreden;
3. vorderen van identiteitsbewijzen van bewoners;
4. op valse gronden uitschrijven van bekeuringen;
5. onterecht staande houden en insluiten van bewoners;
6. zonder aanleiding toepassen van geweld.
Bovendien is het discutabele politieoptreden vaak het gevolg van een zogenaamde melding. Opvallend hieraan is ondermeer dat (a) de desbetreffende melding nimmer wordt geverifieerd alvorens wordt opgetreden en (b) niet conform de eisen van proportionaliteit wordt gehandeld.
Het structurele karakter van dergelijk politieoptreden heeft er toe bijgedragen dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen bewoners enerzijds en politie anderzijds. Dit komt het veiligheidsgevoel niet ten goede. Teneinde de Houtbuurt voor alle bewoners leefbaar te houden, verzoeken wij u hierbij onderzoek te verrichten naar:
- hoe dergelijk politieoptreden valt te verklaren;
- II. de achtergrond en motieven van de bij dergelijk politieoptreden betrokkenen.
De bewoners zouden graag zien dat u scherp toezicht gaat houden op het politieoptreden in onze wijk.
Hoogachtend, Bewoners Houtbuurt
Lees hier de reactie van de burgemeester: Reactie Aptroot op brief bewoners