raadszaal-zmDe overgrote meerderheid van de gemeenteraad van Zoetermeer heeft op 10 november 2014 ingestemd met de begroting 2015-2018, de eerste begroting van dit college. De fracties van de SP, Zó! en GroenLinks stemden tegen de begroting. De financiële positie van Zoetermeer is goed, de begroting is meerjarig op orde en dat is nodig om aan de uitdagingen van de komende jaren het hoofd te kunnen bieden. De raad wil dat het college voor de komende periode meer ambitie toont en met heldere en meetbare resultaten komt. Het college zegde toe de komende maanden op terreinen zoals cultuur, sport, wonen, beheer en de toekomst van de stad concrete plannen aan de raad voor te leggen.

Op het gebied van zorg en ondersteuning is de afgelopen maanden veel werk verzet. De overgang van rijkstaken naar gemeentes op het gebied van zorg, jeugdhulp en arbeidsparticipatie is een van de grootste opgaven voor Zoetermeer. Het is belangrijk dat jongeren, ouderen, langdurig zieken en werkzoekenden passende ondersteuning en zorg krijgen die ze nodig hebben.

Voor nieuwe zorgtaken krijgt Zoetermeer zo’n € 46 miljoen extra en er wordt een buffer van € 10 miljoen gevormd om mogelijke risico’s in het sociale domein op te kunnen vangen. Niemand mag door het ijs zakken. Uiterlijk 1 april 2015 wil de raad van het college weten welke afspraken er op hoofdlijnen worden gemaakt over hoe deze buffer eventueel wordt aangesproken. Ook komt er een onderzoek op welke manier per 1 januari 2016 een integraal persoonsgebonden budget kan worden ingevoerd in Zoetermeer. Door middel van dit budget kunnen mensen zelf die ondersteuning inkopen die zij nodig hebben.

Financiën

De gemeentelijke woonlasten stijgen in 2015 nauwelijks. Aan de ene kant worden de afvalstoffenheffing en OZB lager, terwijl anderzijds de rioolheffing licht stijgt. In totaal stijgen de gemeentelijke heffingen met ongeveer 0,5%. De begroting bevat verder voor 2015 voor ruim € 3,5 miljoen aan nieuwe plannen, onder meer op het gebied van economie en onderwijs, evenementen, veiligheid, samenspraak en beheer van de stad. Voor het eerst in jaren is er geen noodzaak voor nieuwe extra bezuinigingen.

Huishoudelijke hulp: versnelde indicatiestelling

Veel discussie was er over het eerder genomen raadsbesluit om de lichte vorm van huishoudelijke hulp af te schaffen. Een poging van vier oppositiepartijen (SP, Zó!, CU-SGP en GroenLinks) om het besluit terug te draaien, kreeg geen raadsbrede steun. Het college heeft toegezegd te zorgen voor een zachte landing van het besluit door de regeling pas per 1 september 2015 in te laten gaan. De raad gaf unaniem opdracht tot een vervroegde herindicering. Voor de zomer van 2015 moet het college in beeld hebben om hoeveel mensen het gaat die zijn aangewezen op deze vorm van huishoudelijke hulp en een inkomen hebben van meer dan 130 % van het wettelijk sociaal minimum. Ook wil de raad zicht hebben op de concrete gevolgen voor hun inkomenssituatie.

-advertenties-

-goede doel-