HBOWOmarkt02Op het Alfrink College aan de Werflaan was het afgelopen week een drukte van belang door de informatiemarkt over het hoger onderwijs. Alle Zoetermeerse scholieren uit de bovenbouw van havo en vwo waren uitgenodigd om op donderdagavond 13 november de hoger onderwijsmarkt te bezoeken.

HBOWOmarkt03De hele donderdag reden bodediensten af en aan met opvouwbare presentatiewanden en pakketten voorlichtingsbrochures. Vanaf vijf uur werden de stands opgebouwd en het informatiemateriaal uitgepakt.

Ongeveer 40 onderwijsinstellingen presenteerden zich. Voornamelijk HBO-instellingen en Universiteiten, maar ook defensie, Grafisch Lyceum Rotterdam en instellingen die zich richten op een ‘jaartje buitenland’ waren vertegenwoordigd. Uit het hele land waren de voorlichters naar Zoetermeer gekomen. De Technische Universiteit Eindhoven, Hogeschool Van Hall Larenstein uit Leeuwarden, Wageningen University en de Radboud Universiteit Nijmegen waren er bijvoorbeeld.

Natuurlijk waren de universiteiten en hogescholen uit de omgeving er ook. De Universiteit van Amsterdam kwam zelfs met 9 afdelingen.

Voor de leerlingen die in grote getale de markt bezochten was er veel te halen: informatie, meestal uit de mond van studenten over allerhande studiemogelijkheden, maar ook veel papieren informatie. Daarnaast zijn er veel leerlingen die aan een dergelijk bezoek een mooie tas en een paar pennen overhouden. Sommige bezoekers leken zelfs in dit laatste het meest geïnteresseerd te zijn, maar het merendeel was goed voorbereid naar deze voorlichtingsbijeenkomst gekomen.

Loopbaanoriëntatie en loopbaanbegeleiding (leerlingen kennen dit als LOB) zijn een vast onderdeel van het onderwijsprogramma. Elke leerling uit de bovenbouw moet daar een bepaalde hoeveelheid tijd aan besteden. Het bezoeken van deze informatiemarkt is een vast onderdeel van het LOB-programma. Ook ver buiten Zoetermeer zijn deze jaarlijks terugkerende informatiemarkten een begrip. De voorlichters komen er graag en hadden ook deze keer veel lof voor de organisatie.

De volgende keer dat de Zoetermeerse decanen met een havo- of vwo-afdeling (het Erasmus College, het ONC, het Picasso Lyceum en het Alfrink College) weer een markt organiseren is pas over een jaar. Op dinsdag 3 februari 2015 zullen de voorlichters de opleidingen presenteren in de vorm van presentaties op het Oranje Nassau College. Ook dan zullen de leerlingen (vaak met ouders) van de vier scholen weer massaal aanwezig zijn.

-advertenties-

-goede doel-