bord-parkeerplaatsDe gemeente gaat in overleg met bewoners en ondernemers zoeken naar een breed gedragen oplossing voor de parkeeroverlast in Rokkeveen-West. Parkeeronderzoek heeft aangetoond dat daar enkele woongebieden te kampen hebben met parkeeroverlast. Ook bij de kantoorgebieden in dat deel van Rokkeveen en rond het winkelcentrum bestaat parkeeroverlast. Het college van B&W heeft de resultaten van het onderzoek gisteren naar de gemeenteraad gestuurd. Wethouder Rosier: “Het is een uitdaging om een goede oplossing voor het parkeerprobleem te vinden in een wijk die al behoorlijk volgebouwd is. We kunnen denken aan bijvoorbeeld blauwe zones of extra parkeerplekken, maar gaan dit samen met de bewoners aanpakken”.

De woongebieden waar het om gaat, zijn de Nathaliegang, Mahatma Gandhisingel, Rebeccagang, 2e Stationsstraat, Tintlaan, Celiagang en Moeder Theresasingel. Bij de kantorenlocaties gaat het om het Campus- en het Sawagebied. De Campuslocatie is het gebied tussen de Zuidweg, Mahatma Gandhisingel, Madame Curiesingel en de Moeder Teresasingel. De Sawalocatie ligt in het gebied tussen de Albert Schweitzersingel, Mahatma Gandhisingel, Danny Kayelaan en Röntgenlaan.

Parkeeronderzoek

De gemeente heeft in juni van dit jaar inwoners en bedrijven gevraagd waar zij parkeeroverlast ervaren. Mede op basis daarvan heeft een extern bureau de parkeeroverlast in kaart gebracht. Vervolgens heeft het bureau gekeken naar de omvang van de overlast. Het parkeeronderzoek toont aan dat in bepaalde gebieden van Rokkeveen inderdaad parkeeroverlast voorkomt.

Tien tot vijftien procent van de parkeerplaatsen in deze gebieden wordt overdag door werknemers van nabijgelegen bedrijven gebruikt. In de 2e Stationsstraat, Tintlaan, Celiagang en Moeder Theresasingel blijkt ook ’s avonds en ’s nachts een hoge parkeerdruk te bestaan door een tekort aan parkeerplaatsen. Uit het onderzoek blijkt ook dat op vrijdag de parkeeroverlast rondom het winkelcentrum groot is vanwege de markt en dat mensen uitwijken naar plekken in aangrenzende woonbuurten.

Conclusies bedrijven

Binnen het SAWA- en Campusgebied is de parkeerdruk overdag hoog wat betreft openbare parkeerplaatsen op straat. Het gebruik van (privé)parkeerkelders in het SAWA-gebied is wisselend: sommige parkeerkelders worden beperkt gebruikt, terwijl andere beter benut worden. Bij de gebieden waar de kelders beperkt worden benut, is ook sprake van leegstand bij de kantoren.

Bij het Campusgebied is bij de Einsteinlaan sprake van parkeerproblematiek: vaak zijn meer dan negentig procent van de privéparkeerplaatsen bezet. In de rest van het gebied staat meer dan een kwart van de parkeerplaatsen leeg en vertonen de kantoren een wisselend beeld wat betreft parkeren.

Oplossing

De gemeente onderzoekt nu verschillende manieren om de overlast op te lossen en gaat dan in samenspraak met bewoners en ondernemers bekijken voor welke oplossing een breed draagvlak bestaat.

Het onderzoek is te raadplegen op www.zoetermeer.nl/parkerencampusgebied

-advertenties-

-goede doel-