jgz zoetermeerDe Jeugdgezondheidszorg in Zoetermeer gaat vernieuwend werken. ‘Kijk op kinderen’, de nieuwe visie op de jeugdgezondheidszorg (JGZ) geeft dat aan. Deze nieuwe Zoetermeerse aanpak is uniek in Nederland. De visie wordt de komende tijd samen met partners in de stad verder uitgewerkt en beproefd door pilotprojecten.

Mariëtte van Leeuwen, wethouder Jeugd: “Niet ieder kind in Zoetermeer heeft even veel aandacht nodig van de JGZ. We kijken nu meer naar wat er specifiek nodig is in het gezin. Het signaleren, normaliseren van de situatie en eventueel leiden naar de juiste hulpverlening wordt een belangrijke taak van de JGZ. Daar wordt extra tijd voor vrijgemaakt. Aan de andere kant zijn er kinderen die niet alle onderzoeken nodig hebben. Die groeien en bloeien volgens het boekje en ouders zijn al goed geïnformeerd. Voor deze kinderen is minder tijd nodig. Kinderen en hun ouders krijgen in Zoetermeer zo de hulp die zij nodig hebben. Het is fantastisch als we dat met elkaar kunnen bereiken.”

Samenwerking JGZ, kinderopvang en scholen

Een praktijkvoorbeeld is dat ouders niet meer naar de jeugdarts op het consultatiebureau gaan, maar ervoor kunnen kiezen om met hun kind de JGZ op de kinderopvang of de school te bezoeken. JGZ stemt de situatie af met de kinderopvang en de scholen die ook een goed beeld hebben van de ontwikkeling van de kinderen. Kinderen die risico lopen, gaan ook nauwer gevolgd worden in goed overleg met de kinderopvang en scholen.

Ook kan de JGZ wanneer nodig, snel actie ondernemen. Bijvoorbeeld bij een kind dat VVE (vroeg- en voorschoolse educatie) nodig heeft. In de nieuwe situatie brengen ze ouders direct in contact met kinderopvang waar VVE gegeven wordt. Zo worden kinderen sneller geholpen.

-advertenties-

-goede doel-