20120915 2932Zoetermeer kent een grote veelzijdigheid aan culturele en andere vrijwilligersorganisaties. Wie met deze organisaties kennis wil maken is zaterdag 21 september van harte welkom bij het gratis en kleurrijke festival Cultuur Lokaal. Kom, kijk en geniet van het grootste culturele festival van Zoetermeer! Op maar liefst vier podia, waaronder in het Stadstheater en op het Stadhuisplein vinden doorlopend optredens en workshops plaats.

Onder begeleiding van steltlopers van Circus Never Mind wordt het festival om 11.45 uur geopend op het Stadhuisplein door wethouder Edo Haan en de festivalorganisatie bestaande uit Stichting De StadsAmateurs, VIP Zoetermeer en Floravontuur Promotie Zoetermeer. Aansluitend gaat het programma van start met een optreden van de Indorock band Eastenders.

Podium optredens

Zangkoren, dansgroepen, theatergezelschappen en muziekkorpsen verzorgen op de verschillende podia mooie korte presentaties. Tevens is er veel ruimte voor het publiek om actief deel te nemen aan diverse dans- en muziekworkshops. Ook wordt het festival opgeluisterd met muziek- en dansgroepen uit verschillende culturen. Onder meer is er op het Stadhuisplein een optreden van African Connection met Afrikaanse jazz en soul. In de Grote Zaal van het Stadstheater nemen Bill and his Hawaiians het publiek mee naar goudgele stranden met vrolijke Hawaiiaanse muziek. Ook klinkt er in het Theatercafé een aanstekelijke dansbare mix van klezmer, Balkan, Iraanse en Spaanse muziek door de band L’Chaim. Dans ook mee in het Theatercafé met de Antiliaanse dansgroep Grupo Folkoriko ‘Ban Pe’.

Genoeg te doen voor kinderen!

20120915 2931Naast alle actie op en rond de podia is dit jaar veel aandacht voor kinderen. Op maar liefst twee locaties, te weten het Oostwaarts en in de Kleine Zaal van het Stadstheater, worden gratis workshops aangeboden onder begeleiding. Denk aan muziek maken, knutselen,  cupcakes versieren maar ook schminken en een tijdelijke glittertattoo laten zetten behoren tot de mogelijkheden.  De Gemeente Zoetermeer doet daar een schepje boven op met o.a. leuke workshops dans en theater om de Sport en Cultuurcheque onder de aandacht te brengen. Een cheque ter waarde van 100 euro die eenmalig wordt uitgereikt aan kinderen in Zoetermeer die in 2004 geboren zijn. Een stimulans om elk kind aan een sport- of culturele activiteit binnen Zoetermeer te laten deelnemen.

Ontmoet elkaar  op de Zoetermeerse Cultuurmarkt!

Op de Zoetermeerse Cultuurmarkt die alle festivallocaties met elkaar verbindt is van alles te zien  en te horen. Op deze unieke markt kan de bezoeker kennis nemen van allerlei culturele verenigingen, amateurgezelschappen, vrijwilligers- en maatschappelijke organisaties die Zoetermeer rijk is.   Maar ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Op het Stadhuisplein en het Oostwaarts staan diverse eetkramen met de heerlijkste hapjes en gerechtjes uit diverse culturen.

 

Aandacht voor zusterstad Jinotega

Stichting Vrienden van Jinotega zal ook dit jaar een prominente plek in nemen binnen het festival. Ruim dertig  jaar heeft Zoetermeer nauwe contacten met haar zusterstad Jinotega, gelegen in het Zuid-Amerikaanse Nicaragua. Zij voorzien u graag van informatie bij hun kraam op het Stadhuisplein.

Zoetermeer’s Got Talent
De finale van het festival Cultuur Lokaal zal traditiegetrouw weer plaatsvinden om 20.15 uur in de Grote Zaal van het Stadstheater. Nooit eerder traden zoveel Zoetermeerse talenten op het gebied van zang, dans, muziek, circus en sport tegen elkaar in het strijdperk in de eenmalige talentenjacht "Zoetermeer’s got Talent". Zij zullen daarbij niet alleen worden beoordeeld door een zeer deskundige jury, maar ook het publiek in de zaal heeft een belangrijke stem in wie de uiteindelijke winnaar wordt van dit evenement. Ook de winnaar van Avro’s Junior Dance 2013, Trijntje en Kyra, nemen deel aan deze bijzondere talentenjacht! De helft van de opbrengst uit de kaartverkoop komt ten goede aan de Millenniumdoelen campagne van de Gemeente Zoetermeer ter verbetering van het basisonderwijs in Jinotega, de zusterstad van Zoetermeer.

Festival Cultuur Lokaal wordt georganiseerd door Stichting Floravontuur Promotie Zoetermeer, Stichting Stadsamateurs, VIP Zoetermeer, Centrum voor Kunst en Cultuur en het Stadtheater. Het festival wordt financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Zoetermeer, Fonds 1818 en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

VOOR EEN COMPLEET PROGRAMMAOVERZICHT KIJK OP DE SPECIALE WEBSITE WWW.CULTUURLOKAALZOETERMEER.NL

-advertenties-

-goede doel-