yara-v-kerkhof-sochi

Yara van Kerkhof , foto: Hank Prinsen

Eén jaar voor de start van de Olympische Spelen in het Russische Sochi reden de shorttrackers van YVZ op deze Olympische baan hun vijfde Worldcup-wedstrijd. In een prachtig ijsstadion werd deze wedstrijd vooral ook gebruikt om het Olympische ijs te testen.

Freek van der Wart veroverde in Sochi met het Nederlandse herenteam de zilveren medaille. Opnieuw moesten zij in de Russen hun meerderen erkennen. Maar de Chinezen, Koreanen en Canadezen moesten Nederland voor laten gaan. Op de individuele afstanden liet Freek zien nog steeds in topvorm te verkeren. Zowel op de 500 meter als op de 1000 meter miste hij maar net de A-finale. In het klassement werd Freek op die afstanden respectievelijk zevende en zesde.

De zesde plaats voor Yara van Kerkhof op de 500 meter was een verrassende. Het hele weekend verkeerde Yara in topvorm. Na een tweede plaats in de bloedstollende kwartfinale moest Yara in de halve finale aantreden tegen Italiaanse en Canadese toppers. In een moeilijke race miste Yara op slechts 0,04 seconde de A-finale. Haar tweede plaats in de B-finale bracht Yara tevens de felbegeerde Olympische nominatie. Overigens verbeterde Yara in Sochi haar persoonlijk- en clubrecord op de 500 meter tot 44.196.

Sanne van Kerkhof wist op beide afstanden het hoofdtoernooi (laatste 16) te bereiken. Haar vierde startpositie maakte een sprong naar de laatste acht helaas te moeilijk. Sanne werd tweemaal veertiende. Een mooie prestatie maar de teleurstelling van het missen van de nominatie was groot.

Zowel Sanne als Yara maakten deel uit van het relayteam. In de voorronde verknalde een val de kansen van het viertal. Plaatsing voor de Wereldkampioenschappen in Debrecen (Hongarije) moet nu komend weekend in Dresden afgedwongen worden. Het viertal YVZ-ers in de nationale selectie werd in Sochi gecompleteerd door debutante Rosalie Huisman. Voor Rosalie was het zaak ervaring op dit podium op te doen. Met een achtentwintigste plaats op de 1500 meter en een negenendertigste plaats op de 1000 meter sloot zij haar eerste Worldcup af. Met een dik persoonlijk record op de eerste afstand en een penalty op de tweede afstand mag van een geslaagde vuurdoop gesproken worden. Met een karrenvracht aan bagage reist zij met de andere YVZ-shorttrackers deze week door naar Dresden. Daar wordt komend weekend het Worldcup-seizoen afgesloten.

 

Lees meer sportnieuws

Zie ons overzicht sportaanbieders

Alle sportcursussen op een rij

Overzicht sportevenementen

Leuk om te lezen: jeugdsport interviews

-advertenties-

-goede doel-