ek-shorttrack2

De zoetermeerse shorttrackers: Freekvan der Wart en Yara en Sanne van Kerkhof

 

In het Zweedse Malmö werd onlangs het Europees Kampioenschap shorttrack verreden. Hét bewijs dat het Nederlandse shorttrack steeds meer in de belangstelling staat, waren de live-reportages van de NOS. De shorttrackers van IJsvereniging Zoetermeer (YVZ) spelen een belangrijke rol bij die revival van het shorttrack. In Malmö stonden maar liefst drie YVZ-ers aan de start.

ek-shorttrack3
Podium 3000 meter: Sjinkie Knegt (zilver), Freek vd Wart (goud), Grigorev (brons)
Europees Kampioenschap shorttrack voor Freek van der Wart

De meest verrassende rol dit weekend was weggelegd voor een van hen: Freek van der Wart. Freek reed zich op alle afstanden in de finale. Na twee vierde plaatsen op de 1500 en 500 meter was zijn indrukwekkende winst op de 1000 meter de kers op de taart. Freek steeg er mee naar de tweede plaats in het algemeen klassement. In de zinderende en afsluitende 3000 meter greep Freek in twee ijzersterke laatste rondes zijn eerste Europese titel. Hij bleef zijn naaste concurrent Sjinkie Knegt voor. Naast zijn fantastische prestaties op de individuele afstanden was Freek ook lid van de mannen-relayploeg. Na de Russen in de halve finale nog ruim verslagen te hebben, ging ’t in de finale fout. Freek moest met zijn Nederlandse team “genoegen nemen” met de zilveren medaille. Freek veroverde dit weekend overigens ook zijn Olympische nominaties op alle afstanden.

ek-shorttrack
Podium relay dames
Europees Kampioenschap op de aflossing voor Sanne en Yara van Kerkhof

Bij de dames moest Sanne van Kerkhof zich helaas voor de individuele afstanden afmelden. Een buikvirus nam teveel van haar krachten weg om succesvol aan al de individuele afstanden deel te kunnen nemen. Haar plaats werd ingenomen door haar zus Yara. Yara schaatste in het individuele toernooi naar een 17e plaats. Haar 13e plaats op de 500 meter was haar beste prestatie. Maar het hoofddoel was de relay. Op die relay bereikten Sanne en Yara na een spannende strijd met aartsrivaal Italië de A-finale. In die finale gingen de Nederlandse meiden de strijd met de Duitsers, Hongaren en Polen rustig en beheerst aan. Steeds werd ’n plaatsje opgeschoven waardoor Jorien ter Mors vanuit de leidende positie haar werk kon afmaken. Jorien, Sanne en Yara zijn voor de derde achtereenvolgende keer Europees Kampioen. Een unieke prestatie!

Kijk hier naar een youtube video van de dames, net na de prijsuitreiking!

 

-advertenties-

-goede doel-