Het team van de Piramide

De Piramide had dit jaar het sterkste schaakteam bij de basisscholieren

De lokale schaakkampioenschappen voor basisscholieren zijn uitgelopen op ware thrillers. Zowel de individuele kampioenschappen op 11 januari als afgelopen zaterdag de kampioenschappen voor schoolteams werden pas in de zevende en laatste speelronde beslist.  Arthur de Dappere van de Oostwijzer mag zich een jaar lang de officiële schaakkampioen van de Zoetermeerse basisscholieren noemen. Hij bleek op 11 januari de sterkste Groep 8-speler tijdens de individuele kampioenschappen en behaalde de mooie score van zes uit zeven. De Piramide won zaterdag bij de teams de eerste prijs krap aan met slechts één bordpuntje verschil. Net als de Oostwijzer scoorde de Piramide zes punten in zeven ronden. De Piramide won echter 24 van de 28 partijen terwijl de Oostwijzer met een winstpartij minder genoegen moest nemen. Beide teams bleven ongeslagen. Samen met de Floriant, dat derde werd, beëindigden de Piramide en de Oostwijzer het tijdperk van Het Palet dat meer dan tien jaar telkens het sterkste team had. Het Palet blijft overigens een sterke schaakschool, want het behaalde een vierde en een zesde plaats bij de teams.

De eerste acht scholen mogen door naar een regionaal kampioenschap dat in maart wordt gespeeld.

schaken-arthur IMG 0339 
Arthur de Dappere is het komende jaar de officiële schaakkampioen van de Zoetermeerse basisscholieren  De leerlingen van de Prins Clausschool hard aan het werk tijdens de wedstrijden

Jeugdschaken uitermate populair in Zoetermeer

Het schaken wint razendsnel aan populariteit bij de Zoetermeerse basisscholieren. Dat is niet alleen te zien aan het grote aantal kinderen dat dit jaar deelnam aan de kampioenschappen voor basisscholieren maar ook op de scholen zelf. Zelden ontbreekt er nog een schaakbord in de (speel)hoeken en steeds meer scholen hebben een eigen schaakclub. En ook al is er vaak een tekort aan vrijwilligers, de kinderen spelen vrolijk door. De regels van het schaken zijn immers goed te onthouden. Al snel kun je meedoen aan het spannendste bordspel ter wereld. Op school vind je ook heel makkelijk een vriendje of vriendinnetje dat ongeveer even goed schaakt als jij. Verder verleidde de toenemende populariteit van het schoolschaken dit jaar de burgemeester van Zoetermeer tot het openen van de SchoolSchaakClub van de Oostwijzer. Ook de zojuist begonnen kennismakingscursussen van de clubs Botwinnik en Promotie worden druk bezocht. Wachtlijsten dreigen.

Daarnaast heeft Zoetermeer een ijzersterke en tot de verbeelding sprekende jeugdspeler in Robbie Kevlishvili. Hij werd onlangs tweede tijdens het WK tot 12 jaar en bij het snelschaken (blitz) tot 12 jaar werd Robbie zelfs wereldkampioen. Het zijn mooie tijden voor het lokale jeugdschaken. Het kan bijna niet anders of binnen enkele jaren wordt er 'Zoetermeer Schaakstad Nr.1' geadverteerd op de Mandelabrug.

 

uitslag teams:

Nr  

School     

Punten

Bordptn 

1

Piramide    

6,0

24,0

2

Oostwijzer  

6,0

23,0

3

Floriant    

5,5

20,0

4

Palet  1      

4,5

16,5

5

Piramide    

4,5

16,0

6

Palet  2     

4,5

15,5

7

Floriant    

4,5

14,5

8

Prins Claus

3,5

15,0

team 1 Montessorischool meester verwers

Team 1 Montessorsichool meester Verwers

-advertenties-

-goede doel-