sgwzc dames 9 3 15

De pas 14 jarige Enza Savans debuteert voor winnend SG WZC

Het dameswaterpolo leeft in Zoetermeer. Twee seizoenen geleden besloot SG WZC om meer aandacht te besteden aan de opleiding van het meisjespolo. Die keuze lijkt nu op meerdere fronten zijn vruchten af te werpen.

Het aantal waterpoloënde meisjes bij de Zoetermeerse vereniging groeit. Een opvallende ontwikkeling aangezien bij omliggende verenigingen juist een afname is in deze categorie. Zij moeten noodgedwongen samenwerken en meisjes samenvoegen om ze toch in de competitie mee te kunnen laten spelen. Zo niet in Zoetermeer.

De jeugdige speelsters maken een enorme progressie. In hun eigen competitie, maar ook met invalbeurten bij hogere seniorenteams. Waar twee weken geleden jongeling Gaby van Dijk haar debuut maakte in de Zoetermeerse hoofdmacht, zo was het afgelopen zaterdag de beurt aan Enza Savans, eveneens pas 14 jaar. Tegenstander was de rode lantaarndrager ZV Utrecht. De wedstrijd kende weinig spanning en de domstedelingen werden eenvoudig aan de kant gezet. Na een kwart spelen stond er al een comfortabele 7-1 voorsprong op het scorebord. De winst kwam nooit in gevaar. Reden genoeg voor coach Kloosterman om speeltijd te gunnen aan de jeugd. Van Dijk, in haar tweede optreden, wist een strafworp te verzilveren. Savans maakte haar eerste minuten en ook reservekeepster Anouk Briegoos kon het laatste kwart invallen. Ze hield knap de nul. In aanvallend opzicht viel vooral aanvalsduo Marloes Knol en Nikkie van Veen op. Knol knalde 4 maal fraai raak en collega Van Veen nam liefst 8 treffers voor haar rekening. Samen scoorden de twee dames deze competitie reeds 92 maal. Een recordaantal. ZV Utrecht kwam er niet aan te pas en na een eenzijdige wedstrijd werd het duel met 15-2 afgesloten.

Coach Kloosterman over de progressie bij de jeugd. “Je ziet dat de ontwikkeling bij onder andere de meisjes een enorme boost geeft aan ons dameswaterpolo. Het heeft ook een aantrekkingskracht op andere jonge meisjes. Uit onze WVZ zwemafdeling zijn al overschrijvingen naar het waterpolo en ook speelsters met een Zoetermeerse achtergrond komen terug naar De Veur om mee te trainen. Ze willen met eigen ogen te zien wat hier allemaal gebeurt. De wedstrijd van vanavond was niet de meest spannende, maar ik kan er toch enorm van geniet om de jeugd mee te zien spelen. Fantastisch om te zien hoe de rest van het team daar ook mee omgaat. De gunfactor is erg hoog. Basisspeelsters geven aan graag speelminuten af te staan aan die jonge meiden. Mooi teamwork,” besluit hij trots.

Volgende week gaan de dames, net als de WZC heren, op bezoek bij VZV in IJmuiden. Inzet is dan plek 4 op de ranglijst. Een tegenstander waar flink meer weerstand van wordt verwacht.

SG WZC - ZV Utrecht 1: 15-2

Periodestanden: 7-1, 4-1, 3-0, 1-0

Doelpunten SG WZC: Nikkie van Veen 8, Marloes Knol 4, Svetlana Wolters, Gaby van Dijk, Marise de Groot

Bijzonderheden: Gaby van Dijk scoort haar eerste doelpunt in de hoofdmacht. Het was haar tweede officiële wedstrijd in Dames 1.

Enza Savans (14) maakt haar debuut voor Dames 1.

In het kielzog van Dames 1 won het opleidingsteam met 7-0 van ZPB 3.

 

Foto: OttenZien.nl/ Olaf Otten

 

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

 

-advertenties-

-goede doel-