tomo2Shanna de Bruijn, Anoeska Suyker en Alain Manche kwamen afgetraind op hun zwarte band examen. Voor de dames was het geen verrassing dat het examen een ware beproeving is. Zij gingen op voor de tweede dan (2e zwarte band) en wisten dat zij alle onderdelen van hun stijl moesten laten zien. Alain Manche deed voor het eerst examen voor zijn zwarte band binnen zijn club Tomo no Kai.

Voor deze examens komen er leraren uit de regio om het niveau van de kandidaten te beoordelen. In een twee uur durend examen moeten de karateka laten zien dat zij alle technieken en vormen beheersen. Tussen de conditioneel zware technische sessies werden zij ook getest op hun kennis van de karate theorie. Tot slot moesten zij in verschillende sparpartijen laten zien dat zij de technieken ook kunnen toepassen.

Na een kort juryberaad mochten de drie kandidaten zich tegenover de examencommissie opstellen en één voor één hun diploma in ontvangst nemen. De jury was unaniem in haar beslissing en sprak met lof over de inzet en het doorzettingsvermogen van de kandidaten.

Bijzonder binnen het karate is dat dit examen niet alleen met de kandidaten plaats vindt, maar dat zij gesteund worden door clubgenoten die het hele examen mee doen. Niet voor niets heet de club Tomo no Kai, wat 'groep van vrienden' betekent.

tomo1 tomo3

-advertenties-

-goede doel-