20141010-pd-001

Het Nederlands damescurlingteam is op Curlingbaan Zoetermeer Europees kampioen geworden in de C-divisie. In de finale was Nederland na een extra end met 6-5 te sterk voor Slowakije. De titel levert bovendien promotie op naar de B-groep, waar ook het Nederlands herenteam actief is.

De finale tegen Slowakije kende voor Nederland hetzelfde patroon als het gehele toernooi: een aarzelende start, maar al snel groeiend vertrouwen en een uitermate sterk slot. Halverwege de wedstrijd stond Slowakije 3-1 voor, maar zoals gebruikelijk lieten de Nederlandse dames zich daardoor niet van de wijs brengen. In het zevende end wisten ze als eerste meer dan één punt te scoren en dat deden ze in het negende end nog eens. Slowakije kwam in het tiende end onder druk te staan, maar een goede laatste steen bezorgde ze nog bijna de overwinning. Na een meting bleken ze echter een fractie tekort te komen en dus moest een extra end de beslissing brengen. Daarin hield Nederland alles onder controle en bleek Slowakije niet bestand tegen de druk.

20141010-pd-003 20141010-pd-004

Het Nederlands damesteam, dat bestaat uit Marianne Neeleman (skip), Kimberly Honders (3rd), Shirley Miog (2nd), Bonnie Nilhamn (lead) en Pamela Broks (alternate), had in de groepsfase nog nipt verloren van Slowakije. Ook het openingsduel tegen Slovenië ging verloren. Tussendoor won het wel overtuigend van Roemenië en de laatste drie poulewedstrijden tegen Kroatië, Ierland en Spanje werden met ruime cijfers gewonnen.

Op basis van het onderlinge resultaat werd Nederland als tweede geklasseerd boven Spanje, dat eveneens vier wedstrijden had gewonnen en twee verloren. Slowakije bleef ongeslagen in de poule. Via een wedstrijd tegen de winnaar van het duel tussen de nummers 3 en 4 kan Slowakije zaterdag alsnog promotie naar de B-divisie afdwingen. Nederland hoeft alleen nog de gouden medailles te komen ophalen en kan zich dan gaan voorbereiden op het EK voor B-landen.

Bij de heren ging de titel in de C-divisie naar België, dat in een eveneens zeer spannende finale afrekende met Ierland en daarmee een van de concurrenten wordt van de Nederlandse heren in de B-divisie. Dat toernooi vindt plaats van 22 tot en met 29 november in Champéry, Zwitserland, gelijktijdig met de A-divisie.

 

Fotografie: Patrick Dolkens

-advertenties-

-goede doel-