breugembokaalRuim 65 schakers deden op 18 oktober mee aan het elfde Open Snelschaaktoernooi om de Breugem-bokaal van sv Promotie, mede mogelijk gemaakt door Floravontuur Promotie Zoetermeer en het uitzendbureau voor tankstationpersoneel Ready 4 You. Van de deelnemers was op papier de Russische grootmeester Vladimir Epishin de sterkste. Hij heeft die verwachting volledig waargemaakt. De enige die hij in zijn buurt duldde was de Leidse grootmeester Erik van den Doel, die de afgelopen twee jaar het toernooi gewonnen had. Zelfs de Georgische grootmeester Alexander Dgebuadze bleef vijf punten achter Epishin. Alleen de 17 jarige Hing Ting Lai uit Amstelveen kon zich in het grootmeesterlijk geweld mengen en eindigde knap als derde.

Het toernooi was met 3 internationale grootmeesters en verschillende schaakmeesters sterker bezet dan ooit, hetgeen de lokale favorieten aan den lijve hebben ondervonden. Geen van hen kon zich in de strijd om de topposities mengen. Arjen Schuurman Hess en Han Baas leverden een prima prestatie door gelijk met Maarten van Zetten en Bernard Bannink (allen leden van schaakvereniging Promotie) op 12 punten te eindigen.

In het toernooi konden nog twee andere twee titels gewonnen worden: Snelschaakkampioen van de Haagse schaakbond werd Bob Voogt, nipt voor Mike Hoogland en Richard Oranje. Kampioen van de Leidse schaakbond werd Edwin van Haastert voor Raoul van Ketel en Arthur Pijpers. Deze laatste was de hoogst geëindigde Zoetermeerder.

In de B-groep leidde Hans Minnema (lid van Promotie) van begin tot het einde het veld van 18 spelers. Hij werd voortdurend op de hielen gezeten door Max Kanbier (ook lid van Promotie), die uiteindelijk tweede werd, met één matchpunt minder en evenveel bordpunten. Ferdi Sieben eindigde als derde. Justus van Klaveren, Andre Wagner en Jeroen Sikkema werden gedeeld vierde.

Promotie kan terugkijken op een zeer geslaagd toernooi.

-advertenties-

-goede doel-