BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  Gemengde parenkampioenschap NBB-District Delft.

 

Het NBB-district Delft, waarbij ook de Zoetermeerse bridgeclubs aangesloten zijn, bestaat nu 50 jaar. Uiteraard wordt dat gevierd met bridge-evenementen, en onder meer ook nog met een digitale uitgave van leuke spellen en anekdotes uit die afgelopen 50 jaar. Op het moment van schrijven is verder het jaarlijkse Gemengde Paren kampioenschap van het district Delft aan de gang. Grote kanshebbers zijn Mina Vliegenthart & Kees Schipper die met 68,94% een topscore hadden in sessie 2 op 18-1-17. Een interessant spel van deze sessie was spel 11, waarin 5 “Zuids” 3SA speelde. Zoals zo vaak bij 3SA leverde dat zeer uiteenlopende resultaten op: het werd 2x precies gemaakt, ging 1x 2 down en 2x zelfs 3 down en dat laatste leverde de paren Vliegenthart & Schipper en Job Scheffers & Désirée Scheffers een prima score op van 90,9%.

Spel 11 GPK sessie 18-1-17 Zuid/Niemand

♠ HVT54

B8643

B5

♣ 8

♠ B976

N

♠ 32

V97

W         O

AH2

84

Z

AT932

♣ HT94

♣ B73

♠ A8

T5

HV76

♣ AV652

Een manche in de kleuren zat er in de praktijk niet in: NZ probeerden nog 2x 4♠ te maken, maar dat ging steeds 1 down. NZ hebben ook maar 22 punten en die moeten dan heel gunstig verdeeld zijn om toch een manche te maken, maar vooral bij 3SA gaat er nog wel eens wat mis, met uiteenlopende scores zoals hier.

Nu de kaarten open liggen, lijkt 1 down er voor OW toch wel in te zitten: Oost heeft drie zekere slagen en West moet dan proberen om ♥V en ♣H te maken. NZ hebben vijf schoppenslagen in handen, twee ruitenslagen en één klaverenslag, Zuid komt op 9 slagen als hij ook zijn ♣V zou maken of ♦7. Dat vergemakkelijkt de uitkomst voor West als hij met de vierde van zijn langste kleur opkomt: dat wordt dan ♠6. Zuid pakt die met de aas, komt terug met schoppen en snijdt eventueel op de boer en maakt 5 schoppenslagen achter elkaar. Zuid kan daarop 3 klavertjes lozen, en Oost mag niet meer dan 1 ruitentje lozen, en bijvoorbeeld nog een hartentje en een klavertje. Daarna blijkt ruiten duidelijk de tweede werkkleur voor NZ en Oost heeft dan hopelijk echt niet meer dan 1 ruitentje geloosd. Oost pakt na de ruitenuitkomst gelijk zijn drie slagen en komt dan terug met klaveren. Zuid heeft dan nog de aas en de vrouw van klaveren, en moet nu wel de aas zetten, want anders maakt west gelijk al zijn twee beoogde slagen. Ruiten is ook de enige mogelijkheid voor Zuid om nog zijn contract te redden. Hij maakt de heer en de vrouw van ruiten, maar zijn twee resterende kaarten, ♣V en ♦7, is hij kwijt aan OW. Uiteraard kan er veel fout gaan in de praktijk met dichte kaarten. Als NZ er toch in slagen om 3SA te maken, zal Oost wel een ruitentje teveel hebben geloosd op de schoppenslagen. En als NZ meer dan 1 down gaan, dan is er vermoedelijk iets fout gegaan met het binnenhalen van de 5 schoppenslagen door NZ.  

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-