BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  Voorjaarsdrive Tuinen & Akkers.

 

Hidde Fekkes, de voorzitter van Tuinen & Akkers berichtte mij dat de traditionele Voorjaarsdrive op 18 maart 2017 in de Patio aan de Gaardedreef met 40 paren weer helemaal vol zat. De bridgeclub Tuinen & Akkers behoort qua ledental - meer dan 90 leden – tot de top van de Zoetermeerse bridgeclubs. De speelavond is op donderdag, vanaf 19:45. De voorjaarsdrive was verdeeld in een ochtendzitting en een middagzitting. De ochtendzitting werd gewonnen door Frans Swinkels & Derry West (66,35%), gevolgd door Niek-Jan vd Brink & Herman Massing (62,35%) en Marian Jansen & Frans Jansen (61,79%). Laatstgenoemden wonnen vervolgens de middagzitting (de finale) met 60,65%, tweede werden Leo van Leeuwen & Roel Wilms (60,42%) en derde Lucy Timmer & Giel vd Bos en Elly Melio & Peter den Hartog (allen 57,41%). De winnaars scoorden ’s ochtends 100% op spel 16, een opvallende “deelscore”.

Spel 16, W/OW, ochtendsessie Voorjaarsdrive T&A

 bridge 63

 

Biedverloop bij Prof Jack

West

Noord

Oost

Zuid

pas

pas

1

pas

1

pas

2

pas

Pas/2SA

pas

3SA

pas

pas

pas

 

 

De opening bij Oost belooft openingskracht, en geen vijfkaart in de hoge kleuren, en de 2♣ geeft aan dat Oost ook nog eens ruim in zijn klaveren zit. Jack zou dan voor West het liefst passen, Oost geeft immers een gewone opening aan en West is met 9 punten eigenlijk uitgeboden, maar Jack vindt 2SA ook nog juist acceptabel, en Oost is zo optimistisch om alvast op 6 slagen in klaveren te rekenen en biedt 3SA.

Spelverloop

Op schoppen hebben OW slechts één stopper, en omdat ze ook de azen missen van harten en ruiten, is een schoppenuitkomst funest voor OW, want na de ♠A en de zes klaveren, komen NZ altijd aan slag en maken dan al gauw 3 schoppens, en twee azen en dan gaat 3SA dus 1 down. Zo ging het aan vier tafels bij T&A. De gunstigste uitkomst voor OW is ongetwijfeld ♦5 en juist daarmee kwamen de tegenstanders van de Jansens uit. Het is de tweede werkkleur van OW en na de zes klaverens te hebben geïncasseerd, waarbij Noord vier kaarten van een andere kleur moest bijlopen, geeft de terugkomst met ruiten grote kans op zelfs een overslag bij 3SA of 2 overslagen bij 2SA, zoals het in de praktijk ook ging bij Marian en Frans Jansen. Verder werden nog aan tien tafels uiteenlopende deelscores op klaveren gemaakt, soms precies en soms met drie overslagen. Dat leverde Holda Kornman & Jan Jansen en Jacqueline Peschier & Arris Ouwehand nog altijd ruim 92% op.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-