BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:   Open parenkampioenschap NBB-District Delft

 

In rubriek 60 is al iets gezegd over de extra bridge-evenementen van het jubilerende 50-jarige NBB-district Delft, waarbij ook de Zoetermeerse bridgeclubs aangesloten zijn. Intussen is de Open Paren Competitie van het District Delft aan de gang en is de tussenstand na 3 van de 5 zittingen: 1. Dick Brus & Marc d’Ancona (58,90%), 2. Fred Deijs & Klaas Munneke (56,60%), 3. Jos Streng & Cristian Raducanu (54,69%). Hierna volgt het interessante spel 11 van zitting 3. Zitting 3 werd gewonnen door Ben van der Last & Bram van der Burg (63,54%), gevolgd door Jaap Roos & Arianne van Eck (58,33%) en Hans Nijssen & Martin van Leeuwen (53,82%).

Spel 11 OPK sessie 3, Zuid/Niemand

 bridge 64

Biedverloop bij Prof Jack

West

Noord

Oost

Zuid

-

-

-

pas

1

pas

1

pas

2SA

pas

3SA

pas

pas

pas

 

 

2SA is een sprongbod, waarna Oost naar 3SA durft te verhogen. In de praktijk is West 1x op 1SA blijven steken, misschien wel omdat West – met 18 punten – reeds met 1SA opende en Oost toen met 7 puntjes paste. Het is enigszins komisch dat Oost wel met 7 punten mag bieden na een 1 opening van West! Hierdoor hoort het 1SA-bod in beginsel bij 15-17 punten. Ook gaan NZ aan één tafel naar een contract van 4 schoppen gedoubleerd, dat 3 down gaat! Vermoedelijk komt dat contract tot stand omdat Noord met slechts 5 punten toch een schoppenbieding heeft gedaan, gesteund door Zuid met zijn hoge schoppen, en dat OW ruiten hebben geboden, en dat men elkaar heeft opgejaagd naar de te hoge bieding van 4 schoppen.

Het afspel.

Ook al komt de bieding in veel gevallen op 3SA uit, het is niet te maken, vooral niet als Noord met schoppen uitkomt. De schoppenheer van West onderbreekt de schoppenincasso van NZ, maar de entrees als A, K, 6 brengen de schoppenincasso van NZ weer op gang en aldus maken NZ al gauw 6 slagen (4 schoppens,A en K), en dat betekent dat 3SA 2 down gaat. In de praktijk werd aan 5 van de 7 tafels 3SA geboden wat steeds down ging: 4x2 down en 1x1 down, aan één tafel werd 1SA geboden en Ko van de Vaate & Philip Haak maakten met een overslag 83,3%, want de 100% score was voor het duo Matthijs Tuurenhout & Wim Pijper die het te hoog opgedreven contract van 4 schoppen 3 down gedoubleerd speelden!

Kortom, ook hier staat alles weer op zijn kop met 3SA, de “goede” biedingen worden niet en de “verkeerde” biedingen worden ruim beloond, maar merk wel op dat goed en verkeerd tussen aanhalingstekens staat…

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-