BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:   Derde Lustrum SLB; de geschiedenis van het Zoetermeerse bridge in notendop

 

André Boekhorst, de bestuurder van de NBB achter de enorme groei van het bridge in Nederland, had een zus: Wil Boekhorst. Na haar huwelijk met Piet Verreck kwamen Wil en Piet in 1978 in Zoetermeer wonen. Wil was bridgedocent en gaf op succesvolle wijze bridgecursussen van 1978-1998 aan zo’n 500-600 Zoetermeerse bridgers. Dat leidde tot een stroomversnelling van de groei van het bridge in Zoetermeer. Na de bridgecursussen gingen de nieuwe bridgers eerst twee jaar op de “Oefenclub” om daarna uit te stromen naar de “echte” bridgeclubs. Hierdoor zijn er meerdere bridgeclubs in Zoetermeer opgericht: in 1983 BC Kontrakt, 1986 BC Overslag, 1991 Goudsmit ’91 na fusie met groot deel Oefenclub; 1994 Beter Zicht; 2002 Sweet Lake Bridgers (SLB); 2014 BC Zoetermeer. Zes van de genoemde clubs spelen vanaf hun oprichting in Bridge-Home, nu 2B-Home. Twee van de oprichters van SLB zijn “gedecoreerd” voor hun grote verdiensten voor het Zoetermeerse bridge. Bij het eerste Lustrum van SLB in 2007 heeft de Sportwethouder van Zoetermeer aan Piet Verreck de gemeentelijke sportpenning uitgereikt voor de verdiensten van Wil (eerder overleden in 2007) en Piet; hieraan voorafgaand had de NBB al in 1998 Wil en Piet met een “NBB-kei” gedecoreerd. En ook in 2012 bij het tweede Lustrum van SLB viel de eer van decoratie met een NBB-kei te beurt aan Frans van der Ploeg, die gedurende 10 jaar als wedstrijdleider van grote invloed is geweest op de gezonde bridgeclub van meer dan 80 leden die SLB nu is. Het heeft ook al in de websitekrant van Zoetermeer Actief gestaan: SLB heeft haar derde Lustrum vooral gevierd met een Lustrumdrive. Spel 20 was weer zo’n interessant 3SA spel en volgt hieronder.

Spel 20 Lustrumdrive SLB. West/Allen

bridge 66

 

Biedverloop

West

Noord

Oost

Zuid

pas

pas

1

doublet

1

pas

1

pas

2

pas

3SA

pas

pas

pas

 

 

En weer kan in dit geval (18 punten) Oost beter met 1♣ openen dan “stiekem” met 1SA (15-17) want op 1SA was vermoedelijk een “allen pas” (in de biedpraktijk slechts 1x1SA) gevolgd, en dat zou toch jammer zijn geweest. Zuid geeft een informatiedoublet, wel een sterke hand, maar geen goede kleur. Oost noemt in tweede ronde een nieuwe kleur en forceert West om nog iets te zeggen en taxeert daarna 3SA als een goede kans.   

Afspel: voorzitters SLB scoorden 100%!

Ook hier is de uitkomst bepalend voor het maken van 3SA. De leider wil 3SA maken via de ruiten (4 slagen) en de klaveren (3 slagen) en dan heeft hij intussen ook al 2 schoppenslagen gemaakt. Maar lukt dit plan ook?

Aan 9 van de 14 tafels is bij SLB uitgekomen met schoppen, de langste kleur van NZ, een gebruikelijke uitkomst tegen een SA-contract. Het OW-plan lukt nu alleen als Zuid met een lage schoppen uitkomt (of Noord met schoppen 10). In dat geval namelijk komt Noord niet aan slag. Alles moet verder van Zuid komen.

OW hebben drie stoppers nodig, want OW hebben een stopper nodig voor de uitkomst met schoppen en gaan 2x van slag af bij het opspelen van de klaveren. Echter, OW bezitten die drie stoppers, namelijk (a) of drie schoppenstoppers (b) of 2 schoppenstoppers en een hartenstopper. NZ maken steeds 2 klaveren en verder of 2 harten of 1 schoppen en 1 harten, en dus per saldo niet meer dan vier slagen.

Echter, als Zuid met schoppenvrouw (of Noord met kleine schoppen uitkomt), wordt het verhaal weer heel anders. Voor de eerste twee schoppenslagen hebben OW twee stoppers, maar via de klaveren kunnen NZ vervolgens schoppen10 in Noord maken, dan heeft Oost nog schoppennegen als stopper en moet Noord overstappen naar de harten, maar met succes want bij het terugkomen met hartenvrouw zijn er 3 hartenslagen voor het oprapen en maken NZ zes slagen en gaat 3SA 2 down.

Uiteraard is het bij dichte kaart veel ingewikkelder om de juiste weg te vinden want in het afspel bij SLB maakten de OW’s van de 11 SA-contracten slechts 1x 9 slagen - dat waren Riet Middelhoek & Nel van Sluijs die met deze superactie 100% scoorden. Verder waren er 8x8 slagen en ook ging 3SA 1x 3 down - Marianne Janssen & Elly Stevens scoorden als NZ dankzij deze 3 down eveneens 100%. Bijzondere bijkomstigheid: Riet Middelhoek was bij het vorige Lustrum de voorzitter van SLB en Elly Stevens is nu de voorzitter van SLB.

De top-drie van de Lustrumdrive

1.Wilma Ruigrok & Jilles Kooij – 62,50%

2.Ans van Wanrooij & Leon Bosch – 62,18%

3.Celine Verreck & Piet Verreck – 58,01%.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-