BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  Toekomstdrive ook in Zoetermeer, in 2B-Home.

 

Op 13 mei waren er in 19 plaatsen in Nederland zogenoemde Toekomstdrives voor beginnende bridgers. In Zoetermeer was er voor alle beginnende bridgers uit het hele NBB-district Delft ook een Toekomstdrive en wel in 2B-Home. Tot grote tevredenheid van de organisatie was er hier een enorme opkomst. De A-lijn bestond uit 40 tweedejaars-bridgers en de nrs 1-3 waren: Henk Aalbers & Margreet Aalbers (62,04%); Kitty Kenens & Henri Kenens (57,33%); Gerda Wernsen & Nicolette Hofland (57,22%). In de B-lijn zaten 28 eerstejaars-bridgers en hier waren de nrs 1-3: Ron van Sintannaland & Gerald Veldhuizen (65,56%); Corrie Opdam & Joan Troost (65,54%) en Mieny Pannen & Martin Danjou (65,04%). Even verderop in Leiden was ook een Toekomstdrive en hier waren er 32 bridgers in de A-lijn en 20 in de B-lijn. Uit informatie op de NBB-site en in het NBB-Bondsblad kon ik spel 11 halen met de scores op dat spel van bridgers in de A-lijn van Leiden.

 

bridge 68

Bieden: Zuid heeft een opening en biedt 1 schoppen; West zou qua punten een volgbod kunnen doen, maar heeft geen vijfkaart en zou een kleur op 2-niveau moeten bieden, te hoog, dus West past. Noord heeft ook een openingsbod en moet er daarom voor zorgen dat er een manche wordt geboden, bijvoorbeeld  door 3SA te bieden. Noord heeft geen vijfkaarten en het bieden van een nieuwe kleur op 2-niveau met een vierkaart wordt niet altijd gedaan. Als het wel gedaan wordt is de hartenfit te vinden en kan 4 harten worden geboden. Het computerprogramma Prof Jack gaat in volle vaart naar 4 harten. In Leiden werd er aan de 8 tafels van de A-lijn 3x4 harten geboden en 1x3SA. Twee keer kwamen NZ op een te laag contract uit en 1x op schoppen waarin geen fit was en wat fors down ging; en 1 OW-paar slaagde er verbijsterend genoeg in om met slechts 14 punten 3SA te bieden wat natuurlijk niet te maken was.

   

Afspel: De manches worden allemaal gemaakt door NZ en 3SA wordt zelfs met een overslag gemaakt. Als Oost de ruitenuitkomst zou vinden, dan zou 3SA precies te maken zijn want NZ hebben maar één ruitenstopper en moeten een keer van slag om de schoppen te kunnen maken, maar meer dan vier tegenslagen zitten er niet. NZ hebben 7 vaste slagen in handen en de rest moet uit de schoppen komen. Dat is geen enkel probleem, behalve als NZ zouden beginnen met alle vaste slagen te maken, want dan maken OW de resterende 6 slagen ( de onontkoombare 3 ruitenslagen en 1 schoppenslag en de mogelijke 2 klaverenslagen na een onvoorzichtig wegspelen van de 2 klaverenstoppers in Noord). Als Oost met schoppen uitkomt, is het helemaal feest voor NZ, na schoppenaas komt NZ altijd aan slag en kan dan achter elkaar 4 schoppenslagen, 4 hartenslagen, 1 ruitenslag en 2 klaverenslagen maken, dus 2 overslagen.

En naar voorzitter Hans Nijssen op de NBB-Delft-site: de toekomstdrive was weer spelvreugde, goede sfeer, hoffelijk gedrag, geen arbitrages, weifelaars kregen nog hulp ook, dus tot volgend jaar met de toekomstdrives!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., vanaf september op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-