BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  Alweer een spectaculair SA-spel: van 5 tot en met 10 slagen gemaakt!

 

Op 31 mei speelde Sweet Lake Bridgers in 2B-Home topintegraal, waardoor de resultaten aan 16 tafels te vergelijken waren. Op onderstaand spel wordt 10x door OW een SA-contract gespeeld, 2x probeert NZ ook SA te spelen (1SA wordt gemaakt, 2SA niet) en er zijn vier deelscorecontracten in een kleur gespeeld. OW hebben ogenschijnlijk heel mooie klaveren, maar Zuid zit daar heel vervelend achter, en West kan slechts 2x Oost aan slag brengen, maar NZ kunnen beletten (maar doen dat niet altijd) dat OW hun klaverenreeks gaan incasseren. Voor NZ waren de topscores voor Riet Middelhoek & Nel van Sluijs (3 down voor 100%) en Bram Doeves & Bas Wesselink (2 down voor 93,33%) en voor OW waren de topscores voor Rinia Jaliens & Luc de Zeeuw en Marien Frijmann & Tom Oosterhoff (3SA+1 voor 96,67%). Opvallend is dat er tamelijk veel “eenvoudige afspelmissers” zijn gemaakt. Voor de tegenspelers is het bijvoorbeeld van belang te zien wat er in de dummy ligt en daarop het speelplan eventueel aan te passen, zoals heel in het algemeen het afstappen van de uitkomstkleur als uit de dummy blijkt dat die kleur geen enkele kans maakt.

 

bridge 69

 

Biedverloop

West

 Noord

Oost

Zuid

 

pas

pas

1

1SA

pas

pas

pas

Het bod van Zuid geeft aan dat Zuid geen vijfkaarten heeft, maar wel openingskracht, het is min of meer toevallig dat Zuid ook nog 4 klaveren heeft. West heeft een 1SA-opening in handen en Oost past of biedt 2als Jacoby transfer naar klaveren en dan zou West 3moeten bieden (wat aan één tafel ook geschiedde). Toch is er ook maar liefst aan 5 tafels 3SA geboden, enerzijds is dat nogal optimistisch, maar anderzijds is 3SA vaak haalbaar bij een lange kleur en de geluksfactor is bij 3SA ook vaak aanwezig.

 

Afspel

Als OW slechts 5 slagen maken (aan één tafel), dan is dat te wijten aan drie afspelmissers waarvan 2 echte fouten. Kennelijk wordt na de uitkomst met 4 direct de H genomen, en dan wordt de T niet meer gemaakt, en dan kunnen OW nog maar 3 hartenslagen maken. Als Oost vervolgens met een kleintje klaveren naar A gaat dan zal er slechts 1 klaverenslag worden gemaakt (bij V naar de aas zullen OW 2 klaverenslagen maken): Oost speelt dus een kleine klaveren naar de aas, zuid zet T, West A, West komt terug met zijn laatste klaveren en die is voor H in Zuid. Er zijn nu geen entrees meer in Oost voor de klaveren. Zuid durft nu kennelijk een lage ruiten in te zetten, West durft evenals Prof Jack V niet te zetten (geen fout maar wel een “misser”) en Noord wint alweer een derde extra slag met B, en Zuid pakt nog drie ruitenslagen op, samen al 5 slagen, en daar komen nog bij B, A en V, in totaal 8 slagen en 2 down. Als OW deze 2 of 3 missers niet maken, dan maken OW 7 of 8 slagen, maar als NZ de deur naar de klaveren bij Oost niet dicht houden, hebben OW in de praktijk drie keer 10 slagen (waarvan 2 extreme scores in tabel hierna) gemaakt!

De extreme scores voor NZ en OW

leider

contract

resultaat

uitkomst

Extreme scores

Slagen OW

West

West

West

West

3SA

1SA

3SA

3SA

-3

-2

+1

+1

B

4

3

♦7

100% NZ

93,33% NZ

96,67% OW

96,67% OW

6

5

10

10

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., vanaf september op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-