BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Zomerbridge bij BC Kontrakt

 

Met 125 deelnemers en 10 zomeravonden heeft het “Open zomerbridge” bij BC Kontrakt weer met succes in een altijd aanwezige behoefte aan bridge voorzien. BC Kontrakt speelt op dinsdagavond bij 2B-Home. De eindstand van dit zomertoernooi was: 1. Marcel Felix & Henk Steer 63,93%, 2. Christa Geraedts & John Schalen 58,33% en 3. Ingrid van Schagen & Boelie Hooites 56,86%. Op de tiende en laatste avond waren er 68 bridgers (aan 17 tafels) met als topscorers: 1. Leon Bosch & Petra van Reijzen 65,36%, 2. Giel van den Bos & Ellen Kampmeinert 64,84% en 3. Marcel Felix & Henk Steer 63,54%. Een opvallend spel die avond was spel 20:

Spel 20 laatste zomersessie BC Kontrakt

West/Allen

 

 ♠ H982

 

 

 ♥ AH95

 

 

 ♦ V63

 

 

 ♣ A2

 

 ♠ T76

N

 ♠ V54

 ♥ VB76

W        O

 ♥ T83

 ♦ B4

Z

 ♦ 85

 ♣ HV95

 

 ♣ BT864

 

 ♠ AB3

 

 

 ♥ 42

 

 

 ♦ AHT972

 

 

 ♣ 73

 

Een 3 SA-contract?

Aan 16 van de 17 tafels wordt 3SA (en 1x 5) gespeeld op dit spel. Partner Noord opent met 1SA, als Zuid zou je daar toch een beetje nerveus van moeten worden. Dit spel doet toch enigszins denken aan een GAMBLING 3SA. Weliswaar ben je dan openaar met een dichte zevenkaart klaveren of ruiten en dan ga je gokken! De gok is dan dat partner voor twee slagen kan zorgen en dat hij je tijdig aan slag kan brengen om die zeven ruiten te maken. In spel 20 maken de meesten minstens klein slem, en waarom zou je dat niet kunnen bieden? Voor een klein slem is hier de gok dat je zelf een stuk of 7 slagen maakt en je partner 5, maar die partner heeft wel met 1 SA geopend. Is er dan soms sprake van een bang veld? Nee hoor, op redelijk veel spelletjes wordt behoorlijk veel risico gelopen, met name op spel 3. Op spel 3 gaat het hele veld down op één uitzondering na, van -1 tot -7 slagen. Maar ook Prof Jack biedt op spel 20 in eerste instantie gelijk 3SA na de opening van 1SA. Pas als ik hem dwing om het nu eens anders te antwoorden, gaat hij naar 6:

Biedverloop bij Prof Jack naar 6♦

West

 Noord

Oost

Zuid

pas

1SA

pas

2♣ ipv 3SA

pas

2

Pas

3♦  !?

pas

4

pas

4

pas

4SA

pas

5

pas

6

Allen pas

 

Zuid kan natuurlijk zonder enig risico naar 3SA gaan, maar waarom zou hij niet eens gewoon de Stayman-conventie toepassen, met 2en met manche-interesse vragen naar een vierkaart in de hoge kleuren. Vervolgens geeft hij dan met 3- in afwijking van de normale conventionele vervolgbieding - een sterk ruitenspel aan en nu met sleminteresse. Noord heeft een prachtige ruitenaanvulling, vandaar nog de twee controlebiedingen, dan de vraag naar azen met 4SA, Zuid geeft twee azen aan met 5, en Noord maakt de bieding af op een klein slem ruiten. Een complexe maar niet onlogische bieding. Maar zelfs ook zonder deze bieding zou Zuid toch wel eens een gokje kunnen wagen door direct na 1SA, een “gambling” 6te bieden?

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., vanaf september op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-