BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Overslagen en drie downs op zelfde spel bij Sweet Lake Bridgers

Op 9-11-17 was er weer een interessant 3SA-spel bij Sweet Lake Bridgers. West opende met het sterkst denkbare spel (2), maar Zuid had al tijdens het bieden met een 2-bod een spaak in het wiel kunnen steken. In de praktijk gebeurde dat ongetwijfeld ook en dan ging West na Noords afgedwongen hartenuitkomst minimaal 1 down, maar als Zuid het hartenbod niet deed, dan kwam Noord meestal op met schoppen als zijn langste kleur en dan maakte West zelfs nog een overslag. Sweet Lake bridgers bridget op woensdagavond vanaf 20:00 bij 2BHome.

 

Spel 8 sessie 9-11-17 Sweet Lake Bridgers

West/Niemand

 

 ♠ V8763

 

 

 ♥ 6543

 

 

 ♦ 42

 

 

 ♣ 85

 

 ♠ AH52

     N

 ♠ 94

 ♥ VB7

W        O

 ♥ T

 ♦ AH8

     Z

 ♦ B976

 ♣ AV2

 

 ♣ BT9643

 

 ♠ BT

 

 

 ♥ AH982

 

 

 ♦ VT53

 

 

 ♣ H7

 

Biedverloop bij Prof Jack:

West

 Noord

Oost

Zuid

2

pas

2

2

2SA

pas

3SA

pas

pas

pas

 

 

West heeft 23 punten en biedt daarom het sterkst denkbare spel: 2en dat is ook mancheforcing. Oost geeft met 2een heel zwak spel aan. Zuid heeft ook een opening en fraaie hartenkaarten en biedt daarom 2(!), maar dat is vooral bedoeld als een uitkomsthint aan zijn partner, want OW zullen ongetwijfeld doorgaan met bieden, en dat gebeurde hierboven ook totdat de manche was bereikt met 3SA. Ook in de praktijk werd aan 9 van de 16 tafels op 3SA uitgekomen.

Spelverloop

Bij open kaart blijkt dat West 5 hardnodige klaverenslagen kan maken, waarbij 1 klaverenslag moet worden afgestaan aan de heer van Zuid. NZ kunnen van deze situatie alleen profiteren, als Noord uitkomt met harten. Dan kan Zuid meteen twee hartenslagen incasseren en vervolgens zal Zuid een hartenslag moeten inleveren bij West die er vervolgens niet aan ontkomt om Zuid alsnog de klaverenheer te laten maken en dan kan Zuid vervolgens ook nog eens de laatste twee hartenslagen maken, en dat is per saldo 5 slagen en dat is al 1 down. In de praktijk is Noord bij 3SA vier keer met een harten uitgekomen, ongetwijfeld zeker in het geval dat Zuid 2 had geboden. In drie van de vier gevallen werd het contract down gespeeld, twee keer zelfs drie down, door Helen Romijn & Nico Romijn en Franny Barendse & Gerry Levels. Maar Zuid heeft in de praktijk niet altijd 2geboden en dan ligt het in de rede dat Noord uitkomt met zijn langste kleur en dat is schoppen. En dan wordt het contract in de praktijk ook vrijwel altijd gemaakt met een overslag. NZ zullen dan met ♣H aan slag komen, en dan “eindelijk” ♥A en H kunnen incasseren, waarna OW weer aan slag komen voor de rest van de slagen. Maar liefst 5 paren wisten 3SA met een overslag te maken en alleen Corrie Sikkema & Tineke Veiver scoorden hiermee in de C-lijn 100%.

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-