BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  Een spektakel-3SA bij BC Zoetermeer

Op 22-1-2018 werd bij BC Zoetermeer een bijzonder interessant spel gespeeld aan 21 tafels (84 bridgers!). Aan 7 tafels werden deelscores bereikt in een kleur, aan 10 tafels waren er deelscores op SA, en slechts aan 4 tafels werd een SA-manche gespeeld. Met als resultaten 3SA+2, 3SA+1, 3SA-2 en 3SA-3!! Begrijpt u het nog? Ook dit keer kan je met 3SA alle kanten uit.

BC Zoetermeer (www.nbbclubsites.nl/club/22047) speelt iedere maandagavond in 2B-Home. De sessie van 22-1-2018 werd gewonnen door Jos van Schilt & Thea Oudmayer (66,95%), gevolgd door Gerda Kalsbeek & Bas Wesselink (64,85%) en Henk van Lieshout & Ed van Pinxteren(63,65%). Op het bijzondere spel 15 scoorden Rob de Boer & Aad van Mazijk als enigen 3SA+2 voor 100% en scoorden Jos van Schilt & Thea Oudmayer als enigen 3SA-3 voor 100%.

bridge 81

 

Biedverloop bij Prof Jack

West

Noord

Oost

Zuid

     

pas

pas

1SA

pas

3SA

pas

pas

pas

 

Noord heeft een SA-verdeling en het minimale aantal van 15 punten om met 1SA te openen; Oost heeft wel openingskracht, maar geen vijfkaart en voor doubleren op SA zijn nog meer punten nodig, dus hij past met tegenzin, Zuid gaat met 8 punten, maar geen vierkaart in de hoge kleuren, daarentegen wel lange klaverens (versterkt de aanval, maar verzwakt de verdediging), direct naar 3SA.

Afspel

Het komt heel vaak voor dat de 3SA-spelers een zwakke kleur hebben. De verdediging staat voor de lastige taak uit te vinden welke kleur dat is en komt bij SA vaak met zijn langste kleur uit, want die zou dan wel eens niet zo lang (niet zo sterk) kunnen zijn bij de tegenstanders. In dit geval harten of schoppen. Harten leidt niet tot succes, NZ hebben maar liefst 3 stoppers in die kleur. Maar een schoppenuitkomst geeft grote kansen. Wie met een aas begint kan gelijk al 8 schoppens uit het spel halen. Alleen de tweede slag moet worden ingeleverd. OW komen zeker nog aan slag en kunnen dan nog drie schoppens op rij maken, en zo gaat het spel minimaal 1 down en in de praktijk kwam zelfs 3 down voor. Maar er was geluk nodig bij de uitkomst, en het hele veld miste de beste uitkomst! En snel overschakelen van harten naar schoppen is simpeler gezegd dan gedaan. Bovendien speelde Prof Jack en heel slim spelletje voor de 3SA-spelers: hij speelde de klaverens steeds van Noord naar Zuid en kwam dan in Zuid terug met ruiten, en dan is 3SA praktisch al binnen!

 

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-