BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  Op 3-1-18 bij Sweet Lake bridgers

Op 3-1-2018 werd bij Sweet Lake bridgers aan 8 van de 14 tafels een bijzonder interessante 3SA gespeeld. Aan de overige 6 tafels werden deelscores gespeeld waaronder één 2SA. Drie keer werd 3SA exact gemaakt en vijf keer ging het 2 down. De schoppen speelden hierbij de cruciale rol. De verdediging kon vier schoppenslagen maken en zo niet, dan werden het er twee.
De Sweet Lake bridgers (https://www.nbbclubsites.nl/club/22022) spelen iedere woensdagavond in 2B-Home. De sessie van 3-1-2018 werd gewonnen door Jan de Rijk & Jan Willem van Wijnen (65,42%), gevolgd door Hannie Smits & Dick Smits (64,17%) en Els Lingbeek & Mélanie Thoben (57,92%)

bridge 82

 

 

Biedverloop bij Jack

West

Noord

Oost

Zuid

pas

2♦

pas

2SA

pas

3SA

pas

pas

pas

     

Noord heeft geen openingsbod in handen, maar wel een “zwakke twee” voor ruiten (niet iedereen speelt “een zwakke twee” en degenen die dat wel doen , zijn in dit spel in het voordeel), dat wil zeggen een zeskaart ruiten en minimaal zes punten. Het antwoord 2SA belooft een sterke hand, al gauw een punt of 15, en een sterke hoge vijfkaart+. Als Noord minimaal is, zou Noord moeten passen, maar met 9 punten verhoogt Noord de bieding naar 3SA. Net als bij Jack was Zuid ook in de praktijk steeds de leider.

Afspel
West komt uit en in de praktijk gebeurde dat met een boer (de hoogste van een serie) of met een kleine schoppen, dus van de langste kleur van West, hier de beste uitkomst. Steeds als 3 SA gemaakt werd, werd met de ♠B uitgekomen. Als Oost dan niet de vrouw zet en als Zuid het aas duikt, blijft West aan slag. Als West dan met ♠T doorgaat komt Oost aan slag met de ♠V als Zuid nog een keer duikt. Oost kan dan West nog een keer aan slag brengen met harten, maar de schoppens van West worden afgestopt met het aas van Zuid en verder dan vier slagen komen OW dan niet. De verdediging kan toch echt wel 6 slagen maken en hier lukte dat het best bij uitkomst met een kleine schoppen. Dan zet Oost meteen de vrouw, en ook als Zuid zijn schoppenaas duikt, kan Oost met een schoppentje terugkomen en blijft West aan schoppenslag voor zolang Zuid duikt, maar als Zuid zijn schoppenaas opspeelt, komt West toch wel weer aan slag met zijn ♥A als entree voor de rest van zijn schoppenslagen, en dan maken OW 4 schoppenslagen en twee azen, en dat is twee down! Na bovenstaand verhaal is het duidelijk hoe belangrijk het is dat de 3SA-verdedigers koffiedik kunnen kijken, want dan gaat 3SA onherroepelijk down!

 

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-