BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  Open Paren Kampioenschap NBB-district Delft

In februari begint traditioneel het Open Paren Kampioenschap van het NBB-district Delft. Na vier van de vijf ronden was de stand van zaken aan de kop van het klassement: 1. Ben vd Last & Bram vd Burg (58,16%), 2. Sijke Hoekstra & Jan van Namen (57,05%) en 3. Klaas Munneke & Arjan Twisk (52,39%). Met nog 1 ronde te gaan lijkt het erop dat de eerste twee paren een onoverbrugbare voorsprong hebben genomen en dat die de grote kanshebbers zijn voor het kampioenschap. Op 7-3-2018 werd aan de zes tafels van de A-lijn zes keer 3SA gespeeld  op spel 11. Het 3SA-contract werd vier keer gemaakt, twee keer met een overslag, en twee keer ging het down waarvan één keer zelfs 2 down (Sijke Hoekstra en Jan van Namen behaalden zo 100% op dit spel!). Bij open kaart blijkt dat het in elk geval 1 down had gekund.


bridge 85

Biedverloop bij Jack

West

Noord

Oost

Zuid

     

pas

1♦

pas

3♦

pas

3SA

pas

pas

pas

 

Jack vindt dat Oost net niet voldoende punten heeft om er 3SA van te maken – in de praktijk wordt aan drie van de zes tafels wel 3SA geboden – en vindt daarom 3♦ (geen eigen kleur, genoeg punten voor een sprongbod) het beste bod en dan verhoogt West het bod toch naar 3SA, want het vergelijkbare 5♦ vereist het maken van twee extra slagen, maar aan de andere kant neemt West wel het risico dat de klaverendekking onvoldoende is.

Spelverloop

Uit de kaartverdeling blijkt dat de klaveren inderdaad bij NZ zitten en bij een lagere klaverenuitkomst van Zuid, als Oost leider is, kunnen NZ onmiddellijk 5 klaverens maken en later ook nog ♥K, en dat is 2 down. In de praktijk bood West ook 3x als eerste SA, dan moet Noord uitkomen, en dan ligt schoppen of eventueel harten het meest in de rede vanwege de lengte van deze kleuren, en in de praktijk wordt dan steeds minimaal het contract gemaakt. Enigszins verbazend is dat wel, want het ziet ernaar uit dat West op een ongelegen moment van slag moet. Immers, na de vier ruiten zijn noch harten noch schoppen eenvoudig te maken. NZ weer aan slag, kunnen hierna nog achter elkaar vijf slagen maken (1 down), tenzij Zuid al twee klavertjes heeft weggegooid op de vier ruitenslagen en NZ hun schoppen in Noord niet goed weten te benutten.

 

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-