BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  De Paasdrive bij BC Kontrakt

BC Kontrakt (https://www.nbbclubsites.nl/club/22013) speelt iedere dinsdagavond in 2B-Home. Belangstellenden kunnen eerst komen spelen om de sfeer te proeven en desgewenst begeleid worden door een “bridge buddy”.

Op 27-3-2018 werd bij BC Kontrakt weer de Paasdrive gespeeld met als eindstand aan de kop: 1. Nelleke Rotteveel & Gert Roos (68,40%); 2. Henk Steer & Marc van Gijzel (65,07%) en 3. Loek de Groot & Jan Wierts Wessel (61,97%). Spel 10 was bij Prof Jack een interessante 3SA dat in de biedpraktijk ook aan 5 van de 17 tafels werd geboden. Zeven keer kwam er een deelscore op SA uit, en vijf keer een deelscore op een kleur.  Marianne Benders & Marja Hermans waren de beste verdedigers die 3SA 2 down speelden voor 96,88%. Giel van den Bos & Marjan Jansen wisten daarentegen 3SA zelfs met een overslag te maken voor 100%. Deze heel uiteenlopende resultaten zijn weer heel goed te verklaren, zoals hierna blijkt!

bridge 86

Biedverloop bij Prof Jack:

West

Noord

Oost

Zuid

   

pas

1SA

pas

2♣

pas

2♦

pas

3SA

Allen pas

 

Zuid biedt 1SA vanwege 16 punten met een SA-verdeling, vervolgens antwoordt Noord met een conventionele 2♣, vanwege 8 punten en een vierkaart schoppen. Zuid mist vierkaarten in de hoge kleuren en biedt dan een conventionele 2♦. Noord zit met 8 punten op de grens van 2SA en 3SA, maar Prof Jack geeft de voorkeur aan 3SA en daarbij speelt een rol dat Noord twee relatief sterke kleuren heeft.

Afspel


Slechts aan één tafel bood Noord het eerst SA en dan ligt het in de rede dat Oost met schoppen opkomt, immers zijn langste kleur, maar hiermee worden NZ fantastisch in de kaart gespeeld. Als ♠9 houdt zijn er zelfs 4 schoppenslagen te maken, maar eerst kan NZ het best even de klaverens vrijspelen en na het afstaan van een klaverenslag hebben NZ vervolgens stoppers in alle kleuren met als gevolg vier klaverenslagen, vier schoppenslagen en twee azen: 3SA+1.  De verdediging heeft meer kans op succes als Zuid speelt, want dan komt West ongetwijfeld met een kleine harten uit, en dan is het contract eigenlijk al down, want OW hebben na het afgeven van een hartenslag vervolgens 4 harten voor het oprapen en ♣A en eventueel ook nog ♦V (2 down!) als West via de ruiten weer aan slag komt. NZ kunnen alleen maar drie schoppens op rij maken en bij de andere kleuren moeten NZ al heel snel van slag af.   

 

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-