BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  Paasdrive bij BC De Sprinter

BC De Sprinter (https://www.nbbclubsites.nl/club/22026) speelt iedere donderdagavond in 2B-Home. Op 29-3-18 was de Paasdrive. De eindstand aan de kop was: 1. Maurits Storm & Ben Terpelle (64,38%); 2. Carla Verkouteren & Ank Roos (61,76%) en 3. Dick Brethouwer & Bert Hiensch 59,31%. Op spel 14 werd aan 7 van de 18 tafels 3SA gespeeld, naast 11 keer een deelcontract in een kleur. Vier keer viel de 3SA positief uit, en Jose Ebben & Els de Groot maakten nog twee overslagen voor 100% ook! Drie keer werd de 3SA 1 down gespeeld voor 79,41%, niet zo hoog als misschien zou worden verwacht, maar ook al omdat een 4♦-contract maar liefst 4 down ging! Ook deze 3SA was weer heel bijzonder, want vol risico, zoals hierna blijkt.

bridge 87

Biedverloop bij Prof Jack:

West

Noord

Oost

Zuid

   

pas

1♣

doublet

1♥

pas

2♦

pas

3SA

Allen pas

 

Zuid heeft een sterke hand met 16 punten, en biedt 1♣, niet eens vanwege de mooie klaveren, maar omdat hij geen vijfkaarten in de hoge kleuren heeft en hij heeft evenmin een SA-verdeling. West zou kunnen passen, heeft geen mooie vijfkaart in een kleur, en laat via een doublet toch even zijn openingskracht horen (maar Oost kan daar weinig mee met zijn twee punten), Noord biedt zijn laagste vierkaart bij, Zuid biedt nu een nieuwe kleur en dat is bij Prof Jack forcing op basis van toch wel iets meer dan openingskracht en daarom verhoogt Noord naar 3SA, ook al vanwege zijn fraaie schoppen.

Afspel

In de biedpraktijk bleek dat zowel Zuid als Noord als eerste SA bood. Als Noord SA bood, komt Oost uit. Hij heeft dekking gehoord op alle kleuren, behalve klaveren, maar niemand kwam met klaveren uit. Als Oost dan “gewoon” met één van zijn vierkaarten uitkomt, is het contract al bijna down, want dan komt West aan slag en het uitproberen van de harten lijkt dan toch de grootste kans te bieden op 5 slagen ofwel 1 down. “Slechts” in twee van de zeven gevallen ging het kennelijk zo. Als Zuid speelt, kan West ook heel goed met ruiten uitkomen, in de praktijk is drie keer met een lage ruiten uitgekomen, met heel uitlopende scores. Probleem voor OW is dan namelijk dat NZ dan 8 slagen achter elkaar kunnen maken en dan moeten OW enkele keren andere kleuren weggooien en wellicht worden hartentjes weggegooid, zodat er in één geval zelfs twee overslagen bij een ruitenuitkomst werden gemaakt! Ondanks alle risico’s is 3SA in de spelpraktijk dus toch wel een interessant contract, hier toch 4 van de 7 keer gemaakt, en op de geboden kleurdeelscores scoor je zeker niet zo hoog als op 3SA…

 

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-